Csülkös rétes
Elkészítés módja
1. A savanyú káposztát kissé fölaprítjuk, egy lábasba szórjuk, és ráöntünk 4 deci vizet. A megmosott, átválogatott rizst hozzáadjuk, majd lefödve, kis lángon 20 percig főzzük, ezalatt mindkettő megpuhul. A tűzről levéve a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, így hagyjuk kihűlni.
2. Ezután a közepes kockákra (1,5 centi) vágott főtt füstölt hússal, a tejföllel meg a tojásokkal összedolgozzuk. A fölaprított kaporral fűszerezzük, megsózzuk. A réteslapokat egy nedves konyharuhán egymásra fektetjük úgy, hogy közüket egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és morzsával is megszórjuk. Utóbbiból a felső lapra (a töltelék alá) valamivel több kerüljön.
3. A húsos keveréket vastag csíkban a felénk eső oldalára halmozzuk, a tésztát föltekerjük, és kivajazott tepsibe vagy sütőlemezre tesszük. A maradék olvasztott vajjal megkenjük, előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük.
4. Amíg készül, megfőzzük a mártást. Ehhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, egy lábasban, az olajon kevergetve kisütjük, majd a fölaprított vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát is rádobjuk. Rövid pirítás után a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, 4 deci vízzel fölöntjük, a köménnyel meg az ételízesítővel fűszerezzük.
5. Néhány percnyi forralás után a tejföllel meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük, 2-3 percig forraljuk, átszűrjük, végül fölaprított kaporral fűszerezzük. A forró rétest 8 szeletre vágjuk, kettesével tányérra rakjuk, és a paprikás mártással körülöntjük.
Csülkös rétes recepthez fűződő történet, jótanács
Idényben a mártásba 1-1 apróra vágott paprikát meg paradicsomot is belefőzhetünk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.