Bográcsos pacal csülökkel
Elkészítés módja
1. A tisztított pacalt hideg vízben feltesszük főni 5 szem fekete borssal, 1 gerezd fokhagymával és 1 babérlevéllel.
2. Miután felforrt, leszűrjük és félretesszük.
3. Közben a csontos csülköt is feltesszük főni (a legjobb, ha kuktában) hideg vízben, egy babérlevéllel, egy gerezd fokhagymával és 5 szem fekete borssal.
4. Miután felforrt, takarékon még kb. 20 percig főzzük.
5. Ha kész, kiszedjük a kuktából, megvárjuk amíg kihűl és nagyobb darabokra vágjuk, a csontját kiszedjük.
6. A bográcsban nekilátunk zsíron a hagyma párolásához.
7. Miután már üvegesedni kezd, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük kb. 0,5 liter vízzel és ugyanannyival a füstölt csülökléből.
8. Ezután beletesszük az előfőzött pacalt, 4 gerezd fokhagymát, a zöldpaprikákat és paradicsomokat.
9. Kb. 0,5 óra múltán hozzátesszük a feldarabolt csülköt, 2 babérlevelet, az őrölt borsot, piros aranyat, majoránnát.
10. Felöntjük még vízzel és ugyanannyi füstölt lével, hogy ellepje.
11. Bográcsban, nyílt tűzön kb. 4-5 órán keresztül főzzük, közben figyeljünk, hogy ha elforr a vízmennyiség, akkor pótoljuk fele vízzel, fele füstölt lével.
12. Mivel a csülök is elég sós és felhasználjuk a főzőlevét, ezért nem feltétlenül kell sózni, de ízlés szerint egy keveset elbír.
13. Kenyérrel vagy csuszatésztával tálaljuk.
:-)
Ahogy van, úgy! Főleg bográcsban... Nyammm!!!
A csülökpörkölt is isteni...Megértem! :-)
Pacal nélkül még meg is enném.