Szegedi vegyes halászlé

Szegedi vegyes halászlé recept
Hozzávalók
•  egy-egy kb. 1.2 kg-os ponty és harcsa
• 
•  4 közepes vöröshagyma
•  3-3 zöldpaprika és paradicsom
•  3 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1 kiskanál Erős Pista
•  vagy csípős Piros Arany

Elkészítés módja

1. A halakat megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. A hal fejét levágjuk, megtisztítjuk, a pontynál a méregfogát is kiszedjük. Törzsüket kifilézzük, bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára rakjuk, majd a bőrüket is lehúzzuk. Ehhez a filék keskeny végénél a halhús és bőre közé vágunk, a bőr végét a bal kezünkkel megfogjuk, és a kést kissé lefelé szorítva a hal vastagabb része felé végigvágjuk. Akkor jó, ha a bőre egészben lejön.

2. A filéket 2-3 milliméterenként, mélyen beirdaljuk, majd háromujjnyi szeletekre vágjuk. Egy tálba rakjuk, kb. 1 evőkanál sóval bedörzsöljük és amíg megfőzzük az alaplevet, letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.

3. A ponty és harcsa fejét, farkát és gerincét egy bográcsba rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, az előzőekre szórjuk. Kb. 4 liter vizet öntünk rá, 1 evőkanálnyi sót és 1-1 négybe vágott paprikát és paradicsomot adunk hozzá. Erős tűz fölött fölforraljuk. A tűz erősségét csökkentjük. Ezt lehet úgy is, hogy a bográcsot följebb emeljük. Lefedjük, és kb. 1 órán át főzzük. Ezután leemeljük a tűzről és amennyire csak lehet átpasszírozzuk.

4. Az így kapott sűrű halalaplevet visszaöntjük a kitörölgetett bográcsba és erős tűz fölött fölforraljuk. Ekkor a pirospaprikával megszórjuk, az Erős Pistával ízesítjük. Közepesre mérsékeljük alatta a tüzet (feljebb- emeljük a bográcsot), a besózott halszeleteket belerakjuk, ha volt belsősége, azt is hozzáadjuk. A maradék zöldpaprikát és paradicsomot karikákra vagy félkarikákra vágva rakjuk bele, és szűk 10 percig főzzük. Ha kell, utánasózzuk.

Szegedi vegyes halászlé recepthez fűződő történet, jótanács

Az alaplével főzött halászlé készítése időigényes és sok vesződséggel jár, ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert lefagyasztható. Másféle – kizárólag édesvízi – hal is kerülhet bele, ehhez a mennyiséghez nagyjából 1 kilónyi. A kevésbé értékesek, mint például a kárász és a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket az alaplében kell megfőzni. Az értékesebbek, mint például a kecsege csontjai szintén az alaplevet ízesítik, de húsukat ugyanúgy besózzuk, mint a pontyot és a harcsát, majd azokkal együtt főzzük bele a sűrű alaplébe. Ha az alaplé egy napot a hűtőben áll, a tetején összegyűlt zsírt könnyen leszedhetjük. Ha bármilyen más halételt készítünk, filézés után a csontokat és a fejet fagyasszuk le, így hamar összejöhet egy halászlére való.

A leírásban szereplő Szegedi vegyes halászlé recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (halászlé) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.