Birkapörkölt-paprikás, juhászos birkapörkölt

Birkapörkölt-paprikás,  juhászos birkapörkölt recept
Hozzávalók
a juhászos változathoz:
•  3 kg pörköltnek való birkahús vegyesen annál jobb minél többféle (nyak- oldalas- comb- lapocka- láb- farok)
•  3 szép vöröshagyma (35-40 dkg)
•  3 csapott evőkanál só
•  3 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a pörkölthöz-paprikáshoz:
•  3 kg pörköltnek való birkahús vegyesen annál jobb minél többféle (nyak- oldalas- comb- lapocka- láb- farok)
•  20 dkg sertészsír
•  3 szép vöröshagyma (35-40 dkg)
•  3 csapott evőkanál só
•  3 evőkanál jóféle pirospaprika
•  3-4 gerezd fokhagyma
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

Elkészítés módja

1. A legtöbb pörkölttől eltérően, a birkapörkölthöz (paprikáshoz, juhászos változathoz) nem csontozzuk ki a húsokat (csak a nagyobb csontokat szedjük ki, de azok is belefőhetnek az ételbe, illetve leves készítéséhez is felhasználhatók), hanem csontostól kb. 4 centis kockákra vágjuk. A csontos részeket legjobb fűrésszel és nem bárddal vágni, majd megmosni, így nem kerül bele csontszilánk és a csontvelő is benne marad. Ezt a műveletet mindenképpen a főzést megelőző este végezzük el, a húst pedig letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe.

2. A juhászos változatot a legkönnyebb elkészíteni, ami abból ered, hogy így főzték maguknak a juhászok, hisz nem értek rá a bogrács mellett pepecselni vele, mint az a pörkölt vagy a paprikás esetén szükségeltetik. Azaz a hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd a hússal együtt a bográcsba rétegezzük. Közben rétegenként sózzuk és 1 evőkanálnyi pirospaprikát is beleszórunk. Amikor kész, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Erős tűz fölé tesszük, levét fölforraljuk, majd egy kicsit mérsékeljük alatta a tüzet (feljebb emeljük a bográcsot), letakarjuk, és nincs is vele több gond, míg a hús 2-3 óra alatt vaj puha nem lesz. Legföljebb néha megrázzuk a bográcsot, hogy tartalma egyenletesen puhuljon, illetve ha kell, elfövő levét egy kevés vízzel pótoljuk.

3. Amikor kész, egy kis időre levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy zsírja feljöjjön a tetejére. Ebből leveszünk néhány kanálnyit, a maradék pirospaprikát föloldjuk benne, és a Piros Aranyat is belekeverjük. Visszaöntjük a húshoz, éppen csak egyet forralunk rajta, ha kell utánasózzuk.

4. A birkapörköltnek kétféleképpen is nekiállhatunk. A klasszikus változathoz a bogrács belsejét a fele zsírral kikenjük. Ezután mindenféle fűszer és só nélkül belerakjuk a húsokat úgy, hogy lehetőleg a csontosak kerüljenek alulra, mert ezek nehezebben égnek le. Erős tűz fölé akasztjuk a bográcsot, és hagyjuk, hogy a hús saját zsírjában, levében piruljon-párolódjon 30-40 percen át, így jobban érvényesül saját íze, amit semmiféle fűszer, hagyma és só nem nyom el. Közben ha lehet, ne keverjük, hanem inkább a bogrács fülét rázogatva forgassuk át a húsokat. Amíg a birka puhul, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a maradék zsíron, egy másik edényben megfonnyasztjuk. A tűzről levéve 2 evőkanál pirospaprikát keverünk hozzá. Ha csak egyetlen bog-rácsunk van, akkor ezt a paprikás hagymát készítsük elő még este, s készen vigyük a főzés helyszínére.

5. A bő fél órája tűzön lévő húshoz adjuk, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk alá, és lefödve további kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben többször megforgatjuk, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Amikor már majdnem kész, a maradék pirospaprikával és a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal ízesítjük, jól elkeverjük, ha kell utánasózzuk. Az előbbiekben ismertetett klasszikus mellett van egy „szakácsos” változata is a pörkölt főzésének. Ehhez a finomra vágott hagymát a bográcsban fölolvasztott zsíron megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a birkahúst. Kevergetve addig pirítjuk, míg körös-körül ki nem fehéredik, majd meghintjük a pirospaprikával. Elkeverjük és azonnal egy kevés vizet öntünk alá, nehogy a paprika megégjen. Megsózzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal ízesítjük, és lefödve, rövid lében, a korábbiakhoz hasonlóan puhára pároljuk.

6. A birkapaprikás főzése csak abban különbözik a pörköltétől, hogy más sorrendben kerülnek a bográcsba a hozzávalók. A bográcsban fölolvasztjuk a zsírt, azután a finomra vágott hagymát megfuttatjuk benne. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprika kétharmadát, majd belerakjuk a húst és jól összeforgatjuk. Visszatesszük a tűzre, egy kevés vizet öntünk hozzá, és erős tűz fölött fölforraljuk. Ekkor mérsékeljük alatta a tüzet (följebb emeljük a bográcsot), megsózzuk, és lefödve, rövid lében puhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk. A maradék paprikát a főzés vége előtt tesszük hozzá. A pörkölteket puha kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk, de a juhászos változathoz sós krumplit is kínálhatunk.

Birkapörkölt-paprikás, juhászos birkapörkölt recepthez fűződő történet, jótanács

Mindhárom változatot megbolondíthatjuk csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal, pörköltízesítővel vagy fokhagymakrémmel is.Ha borral szeretnénk ízesíteni, jóféle vöröset használjunk, azt is csak a főzés vége felé, de ne feledjük, a kevesebb, néha több! – a sok bor ugyanis elronthatja teljesen az étel ízét.

A leírásban szereplő Birkapörkölt-paprikás, juhászos birkapörkölt recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pörkölt, birkapörkölt) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több oldalas recept
Még több oldalas recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.