Aszalt szilvás kalács

Aszalt szilvás kalács recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  2.5 dkg élesztő
•  kb. 2.5 dl tej
•  50 dkg finomliszt
•  3 evőkanál porcukor
•  1 csomag vaníliás cukor
•  3 tojássárgája
•  1 csapott mokkáskanál só
•  1 citrom reszelt héja
•  2-3 evőkanál rum
•  10 dkg vaj
a töltelékhez:
•  40 dkg kimagozott puha aszalt szilva
•  1 evőkanál rum
•  fél mokkáskanál őrölt fahéj
•  késhegynyi őrölt szegfűszeg
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg vaj
a lekenéshez:
•  1 tojássárgája
•  1 kiskanál rum
•  2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
•  fél citrom leve (3 evőkanál)
•  3 púpozott evőkanál porcukor

Elkészítés módja

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 2 evőkanál lisztet belekeverünk és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a porcukrot meg a vaníliás cukrot beleszórjuk. Ezután a tojások sárgájával, a sóval, a citromhéjjal, a rummal, a felfuttatott élesztővel 5-6 perc alatt bedagasztjuk; közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Inkább lágy, mint kemény tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától.

2. Letakarva, meleg helyen úgy 35-40 percig kelesztjük. Közben minden szem aszalt szilvát négybe vágunk, majd a rummal ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük.

3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 45x15 centis téglalappá nyújtjuk. Hosszában a közepükre egyenletesen szilvát halmozunk, feltekerjük. Ha mindhárom kész, hármas copffonással összefonjuk és kivajazott tepsire tesszük. Tojássárgájával megkenjük, 40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (195 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 35-40 percig sütjük. Előfordulhat, hogy félidőben túlzottan pirulni kezd, ilyenkor borítsunk rá alufóliát.

4. A kalácsot a sütőből kivesszük, 10 percig hűlni hagyjuk, majd a rummal megforrósított lekvárral megkenjük. A citromlevet a porcukorral kevergetve kissé megmelegítjük, végül a kalácsra kenjük. Csak akkor szeleteljük, ha a máz megdermedt rajta.

A leírásban szereplő Aszalt szilvás kalács recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kalács, aszalt szilva) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több kalács recept
Még több kalács recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.