Aszalt szilvás kalács

Elkészítés módja
1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 2 evőkanál lisztet belekeverünk és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a porcukrot meg a vaníliás cukrot beleszórjuk. Ezután a tojások sárgájával, a sóval, a citromhéjjal, a rummal, a felfuttatott élesztővel 5-6 perc alatt bedagasztjuk; közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Inkább lágy, mint kemény tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától.
2. Letakarva, meleg helyen úgy 35-40 percig kelesztjük. Közben minden szem aszalt szilvát négybe vágunk, majd a rummal ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük.
3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 45x15 centis téglalappá nyújtjuk. Hosszában a közepükre egyenletesen szilvát halmozunk, feltekerjük. Ha mindhárom kész, hármas copffonással összefonjuk és kivajazott tepsire tesszük. Tojássárgájával megkenjük, 40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (195 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 35-40 percig sütjük. Előfordulhat, hogy félidőben túlzottan pirulni kezd, ilyenkor borítsunk rá alufóliát.
4. A kalácsot a sütőből kivesszük, 10 percig hűlni hagyjuk, majd a rummal megforrósított lekvárral megkenjük. A citromlevet a porcukorral kevergetve kissé megmelegítjük, végül a kalácsra kenjük. Csak akkor szeleteljük, ha a máz megdermedt rajta.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.