Áfonyás lepény

Áfonyás lepény recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  1.5 dkg élesztő
•  1.5 dl langyos tej
•  6 dkg kristálycukor
•  22.5 dkg finomliszt
•  8 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  2 tojássárgája
•  csipetnyi reszelt szerecsendió
•  csipetnyi só
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a tetejére:
•  60-60 dkg áfonya (idényen kívül fagyasztott is lehet)
•  1 púpozott kiskanál finomliszt
a díszítéshez:
•  porcukor
•  citromfű vagy mentalevél

Elkészítés módja

1. Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, majd 0,5 dl tejjel, 1 kiskanál cukorral és 1 csapott evőkanál finomliszttel simára keverjük. Letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.

2. A maradék lisztet és cukrot egy tálba rakjuk. Az olvasztott vajjal vagy margarinnal, a tojássárgájával, a szerecsendióval, a sóval, az időközben megkelt kovásszal és az apránként hozzáöntött többi tejjel összekeverjük. Ragacsos tészta lesz belőle, ami nem válik el az edény falától, de így jó! Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. Egy 26 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát kikenünk, liszttel behintjük. A megkelt tésztát meglisztezett kézzel a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy ujjnyi magas pereme is legyen; – nyújtani nem lehet, meg se próbáljuk! Az áfonyát a liszttel összeforgatjuk, a tésztára szórjuk, kicsit bele is nyomkodjuk.

4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük.

5. Amikor kihűlt, a tetejét porcukorral meghintjük és citromfűvel vagy mentalevéllel díszítjük.

Áfonyás lepény recepthez fűződő történet, jótanács

Leszemezett fekete ribiszkével ugyanígy készíthetjük.

A leírásban szereplő Áfonyás lepény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lepény) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Áfonyás lepény recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #2701 2013. 03. 26. 12:04 Válasz

    Köszönjük és nagyon örülünk, hogy receptünkkel bővíti receptárát kedves Zsuzsa.

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #2696 2013. 03. 26. 11:49 Válasz

    Nagyon klassz recept,ez bővíti a repertoáromat áfonyából.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Áfonyás lepény recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #2701 2013. 03. 26. 12:04 Válasz

    Köszönjük és nagyon örülünk, hogy receptünkkel bővíti receptárát kedves Zsuzsa.

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #2696 2013. 03. 26. 11:49 Válasz

    Nagyon klassz recept,ez bővíti a repertoáromat áfonyából.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.