Zöldséglepénykék

Elkészítés módja
1. A kelkáposzta lapcsánkához a kelkáposzta foltos külső leveleit lefejtjük, majd a fejet először kitorzsázzuk, azután kisujjnyi csíkokra metéljük. Enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, leszűrve hűlni hagyjuk.
2. Jól lecsöpögtetve a többi hozzávalóval összekeverjük, 10 percig pihentetjük. Végül jó 1-1 evőkanálnyit közepesen forró olajba „szaggatunk”, de nedves kézzel is formálhatjuk. Kanállal a tetejüket kissé ellapítjuk. 2-3 percig sütjük, majd átforgatva a másik oldalukat is átsütjük.
3. Szalvétára szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk róla. Kb. 20 db lesz belőle. Önmagában is kitűnő, de tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal behintve még finomabb.
4. A lilakáposztás „húspogácsához” a káposztát elnegyedeljük, torzsáját kimetsszük, majd a fejet olyan vékony csíkokra metéljük, mint a párolt káposztához szokás.
5. A megtisztított, felaprított vöröshagymát az olajon üvegesre sütjük. A káposztát hozzáadjuk, egy kicsit tovább pirítjuk, megsózzuk, őrölt köménnyel és borssal fűszerezzük. Többször megkeverve puhára pároljuk, közben, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Amikor kész, a búzadarát rászórjuk, elkeverjük, a tejjel fölöntjük és folyamatosan kevergetve fölforraljuk. A tűzről levéve finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, így hagyjuk kihűlni.
6. Ezt a lilás masszát megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, majd nedves kézzel a hagyományos vagdalthoz hasonlóan féltenyérnyi pogácsákat formálunk belőle. Előbb a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk.
7. Bő, forró olajban oldalanként 2-3 perc alatt piros ropogósra sütjük. Fritőzben, 180 °C-os olajban szintén kb. 3 perc a sütési ideje. Jól lecsepegtetve, forrón, burgonyapürével tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.