Zebrakenyér
Elkészítés módja
1. A puha (szobameleg) vajat (margarint) a porcukorral habosra keverjük. Egy késhegynyi sót, a tojássárgáját, a lisztet hozzáadjuk és összegyúrjuk.
2. A kész tésztát három egyforma részre osztjuk. Az elsőbe a vaníliarúd kikapart belsejét, a narancs reszelt héját és levét és 5 deka darált mandulát keverünk.
3. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A kakaóporral együtt a második tésztába gyúrjuk. A capuccino port a rumban feloldjuk, és a maradék mandulával együtt a harmadik tésztába gyúrjuk. Mindhármat fóliával letakarjuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4. Az óra elteltével belisztezett gyúrólapon – még könnyebb 2 lap sütőpapír között – mindegyiket 40x25 centis téglalappá nyújtjuk. Alulra kerül a kávés lap, ezt a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, most a narancsos következik, amit szintén megkenünk tojásfehérjével. A csokoládés lapot ennek a tetejére emeljük. Újabb egy óra pihentetés következik a hűtőszekrényben.
5. Ezután a tésztát 8 darab kb. 3x40 centis csíkra vágjuk.
Négyet-négyet egymásra illesztünk, természetesen az illesztéseknél tojásfehérjével itt is megkenegetjük a tésztát. Egy kicsit összenyomjuk, hogy biztosan egymáshoz tapadjanak, majd külön külön alufóliába csomagoljuk, 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.6. Ezután 0,5 centi vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen forróra előmelegített sütőben (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 13-15 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, jól záródó fémdobozban sokáig eltartható ez a finom ropogtatnivaló.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.