Vidám karajszeletek
Elkészítés módja
1. Ennél a fogásnál az előkészületeknek különösen fontos szerepe van: nagyon oda kell figyelni a hús töltésére, mert egy egybensült karajról van szó, amit fölszeletelve „arc”-formát kapunk.
2. A répákat egyenletes ujjnyi vastagságúra faragjuk, kétszer olyan hosszúak legyenek,mint a karaj, mert ebből lesz a két „szem”. Az sem baj, ha ehhez 2-2 répát kell összeilleszteni. Ekkor fogjuk a húst, és ahová a „szemeket” gondoljuk, hosszú keskeny késsel (jó lehet erre a célra a fenőacél is) felszúrjuk. Ezekbe a „szem\" járatokba belenyomjuk a répát. Répa helyett hasonló vastagságú, bőrétől megfosztott kolbász is lehet a szeme.
3. Következik a „száj”: ahová ezt gondoljuk, ott felszúrjuk megint a húst, de most inkább keskeny pengéjű hosszú késsel, amit megmozgatunk – hogy jó „járat” legyen. A kolbászt hosszában, lapjában óvatosan kettévágjuk, és az egyik felét a „száj” járatába toljuk. Ha most megnézzük a husit, egy vigyorgó „arcot” kell látnunk. Kolbász helyett hasonló vastagságú sárgarépa is lehet a szája. Ezt még tovább lehet cifrázni úgy, hogy a kolbászból hosszában levágunk egy vastagabb csíkot, és ebből varázsoljuk oda az „orrot”. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a karaj átmérője nagyobb, és minden elfér benne „mértani pontossággal.” Kolbász helyett elvékonyított póréhagyma vagy újhagyma is lehet az orra.
4. Ha minden kész, a karajt spárgával körbekötözzük. Sóval, borssal, paprikakrémmel és mustárral bedörzsöljük. Egy tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk, egy kevés vizet öntünk alá és alufóliával letakarjuk. Közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 óra 15 percen át sütjük-pároljuk. Az utolsó kb. 20 percre levesszük róla a fóliát, hogy a pecsenye szép pirosasra sülhessen. Amikor kész, a tepsiből kiemeljük, és 10 -15 percig hűlni hagyjuk.
5. Következhet a tálalás. A húst kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egymástól 2-3 centi távolságra tálra rajuk. Most „hajkoronát” varázsolunk hozzá! A „frizura” nem egységes – hiszen az életben is sokszínű haj létezik. Az egyiket körberakhatjuk reszelt répával, a másikat cukkinival az egész fantázia kérdése!
6. Ehhez a nagyon mutatós pecsenyéhez „köretként” sok-sok zöldséget összevágunk, de használhatunk kész salátakeveréket is. Összeforgatjuk, és a salátaöntettel meglocsolva tesszük a hús mellé.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.