Tűzdelt őzfilé Cumberland-mártással

Tűzdelt őzfilé Cumberland-mártással recept
Hozzávalók
•  60-80 dkg fagyasztott őzgerinc vagy comb
•  1 csapott kiskanál őrölt fekete bors
•  10 dkg füstölt szalonna
• 
A sütéshez pácoláshoz:
•  olaj
A mártáshoz:
•  1-1 narancs és citrom
•  2 dl vörösbor
•  1 üveg (300g) bodzalekvár vagy erdeigyümölcs-lekvár
•  1 kiskanál mustár
•  csipetnyi Cayenne bors
•  (lehet csípős pirospaprika is)
•  0.3 dl brandy

Elkészítés módja

1. A mártáshoz a narancsot és a citromot úgy hámozzuk meg, hogy belső fehér bundája se maradjon rajta, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy lábasba szórjuk, a bort ráöntjük és 4-5 percig főzzük. A lekvárt belekeverjük, a mustárral ízesítjük, enyhén megborsozzuk, végül a tűzről lehúzva a brandyt is beleöntjük. Tálalás előtt jól lehűtjük, így el lehet készíteni már előre is.

2. A szobahőmérsékleten fölengedett húst a csontról lefejtjük és inas részeitől megszabadítjuk. Legalább két nappal azelőtt, hogy elkészítenénk, őrölt borssal megszórjuk, majd olajjal megkent zsírpapírba légmentesen becsomagoljuk.

3. Sütés előtt a pácolt őzet fölszeleteljük, azaz jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ha combból készítjük, különösen ügyeljünk arra, hogy a rostokra merőlegesen szeleteljük, különben biztosan rágós-szálas lesz. A vékony csíkokra vágott szalonnával egyenként (szeletenként) megtűzdeljük, azaz a hússzeletekbe 4-4 lyukat fúrunk, a szalonnát ezen átbújtatjuk és megsózzuk.

4. Serpenyőben egy kevés olajon vagy rostsütő lapon csak közvetlenül a tálalás előtt sütjük meg angolosan, félangolosan vagy jól átsütve. Az elsőhöz oldalanként kb. 1 perc, a félangoloshoz kb. 2 perc, míg az utóbbihoz kb. 3 perc kell. Tálaláskor a Cumberland-mártással körülöntjük. Köretnek gombás rizs vagy burgonyakrokett illik hozzá.

Tűzdelt őzfilé Cumberland-mártással recepthez fűződő történet, jótanács

Szarvas vagy vaddisznógerincből, illetve combból ugyanígy készítjük.

A leírásban szereplő Tűzdelt őzfilé Cumberland-mártással recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Tűzdelt őzfilé Cumberland-mártással recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #7351 2013. 09. 03. 17:03 Válasz

    Pedig érdemes egyszer szánni rá, az íze utánozhatatlan.

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #7294 2013. 08. 31. 15:54 Válasz

    Hát ezt a csodás étket bizony nem hagynám ki,de nekem őzhúsra nem telik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Tűzdelt őzfilé Cumberland-mártással recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #7351 2013. 09. 03. 17:03 Válasz

    Pedig érdemes egyszer szánni rá, az íze utánozhatatlan.

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #7294 2013. 08. 31. 15:54 Válasz

    Hát ezt a csodás étket bizony nem hagynám ki,de nekem őzhúsra nem telik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.