Toros káposztaleves

Elkészítés módja
1. A savanyú káposztát ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, néhány vágással rövidebbre vágjuk, majd egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.
2. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, gyűrűire szedve a káposztához adjuk. A dagadót 2,5-3 centis kockákra vágjuk, az orjacsontot a csontok mentén földaraboljuk, mindkettőt a káposztához keverjük. A babérlevéllel és a borssal fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük. Kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, közben ha nagyon elfőne a leve, egy kevés vízzel pótoljuk.
3. Amíg a levesalap fő, rántást készítünk: az olajat kissé megforrósítjuk, majd a lisztet zsemleszínűre pirítjuk rajta. A tűzről levesszük, a pirospaprikát belekeverjük, hűlni hagyjuk. Ezután egy kevés vízzel simára keverjük, a káposztás hús levét ezzel sűrítjük.
4. Pár percnyi forralás után ezt a székelykáposzta sűrűségű alapot a paradicsomlével fölöntjük, így lesz leves belőle. Pár percig főzzük, megsózzuk, ha kell, utánafűszerezzük.
Toros káposztaleves recepthez fűződő történet, jótanács
Ez a fogás Szentgyörgyvár környékének egyik jellegzetes specialitása, amit főként disznóvágás alkalmával főznek. Ilyenkor a receptben szereplőkön kívül más „leeső”, azaz nyesedék húsokat is tesznek bele, de sokszor belekerül az értékesebb szűzpecsenye is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.