Toros káposztaleves

Toros káposztaleves recept
Hozzávalók
•  1 kg savanyú káposzta
•  1 nagy fej vöröshagyma
•  0.5 kg sertésdagadó
•  0.5 kg húsos orjacsont
•  2-3 babérlevél
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  4 evőkanál olaj
•  kb. 2 púpozott evőkanál finomliszt
•  1 kiskanál jóféle pirospaprika
•  1.5 liter házi paradicsomlé
• 

Elkészítés módja

1. A savanyú káposztát ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, néhány vágással rövidebbre vágjuk, majd egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.

2. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, gyűrűire szedve a káposztához adjuk. A dagadót 2,5-3 centis kockákra vágjuk, az orjacsontot a csontok mentén földaraboljuk, mindkettőt a káposztához keverjük. A babérlevéllel és a borssal fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük. Kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, közben ha nagyon elfőne a leve, egy kevés vízzel pótoljuk.

3. Amíg a levesalap fő, rántást készítünk: az olajat kissé megforrósítjuk, majd a lisztet zsemleszínűre pirítjuk rajta. A tűzről levesszük, a pirospaprikát belekeverjük, hűlni hagyjuk. Ezután egy kevés vízzel simára keverjük, a káposztás hús levét ezzel sűrítjük.

4. Pár percnyi forralás után ezt a székelykáposzta sűrűségű alapot a paradicsomlével fölöntjük, így lesz leves belőle. Pár percig főzzük, megsózzuk, ha kell, utánafűszerezzük.

Toros káposztaleves recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a fogás Szentgyörgyvár környékének egyik jellegzetes specialitása, amit főként disznóvágás alkalmával főznek. Ilyenkor a receptben szereplőkön kívül más „leeső”, azaz nyesedék húsokat is tesznek bele, de sokszor belekerül az értékesebb szűzpecsenye is.

A leírásban szereplő Toros káposztaleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, káposztaleves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.