Tejszínes spárgafőzelék
Elkészítés módja
1. Először a rántást készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, mire kell. Ehhez a petrezselymet finomra vágjuk, majd egy kisebb lábasban, az olvasztott vajon kb. 1 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, újabb kb. fél percig pirítjuk, de vigyázzuk, nehogy tényleg megpiruljon, mert fehérnek kell maradnia.
2. A spárga törzsét, a feje alatt kb. 1 centivel kezdve spárgahámozóval vékonyan lehántjuk. A végét csak akkor hagyjuk meg, ha teljesen zsenge a zöldség, különben innen is levágunk egy kb. 0,5 centi vastag szeletet, mert ez fás lehet. Ezután a fejét, nagyjából onnan, ahonnan hámozni kezdtük, levágjuk, majd a szálakat kb. 3 centis darabokra aprítjuk.
3. A fölaprított spárgát, a fejeket kivéve egy közepes nagyságú lábasba rakjuk, és 6 deci vizet öntünk rá. Akkor jó, ha éppen ellepi a spárgát. Megsózzuk, megcukrozzuk, nagy lángon fölforraljuk. Kis lángra állítjuk, lefedve a spárga vastagságától függően kb.5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a spárgafejeket is. Újabb 3-5 percig főzzük.
4. Az időközben kihűlt vajas petrezselymes rántást a tejszínnel és egy kis merőkanálnyi forró spárga főzőlével simára keverjük. Így öntjük a roppanósan puha spárgához, és kevergetve kb. 3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kedvünk tartja megborsozzuk.
Tejszínes spárgafőzelék recepthez fűződő történet, jótanács
A spárgafőzeléket többféleképpen is ízesíthetjük: finomra vágott petrezselyem helyett kaporral; metélőhagymával és curryporral, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával vagy csipetnyi reszelt szerecsendióval.
A minap főztem spárgát,de főzelékre nem is gondoltam!Köszönöm a receptet.