Tejfölös csiperkepaprikás gombás nokedlivel

Tejfölös csiperkepaprikás gombás nokedlivel recept
Hozzávalók
A gombapörkölthöz:
•  2 közepes vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj
•  1 csapott kiskanál só
•  1 kg csiperkegomba
•  1 evőkanálnyi jóféle pirospaprika
•  1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  2-3 gerezd fokhagyma
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 mokkáskanál szárított borsikafű
•  fél csokor petrezselyem
•  2 dl tejföl
•  1 evőkanál finomliszt
A gombás nokedlihez:
•  5 dkg szárított erdei gomba (kucsmagomba- vargánya- érdes tinóru-rókagomba- vagy erdei gomba keverék)
•  45 dkg finomliszt (egészségesebb ha a fele Graham-liszt)
•  1 kiskanál só + só a főzéshez
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  2 tojás
•  4-4.5 dl hideg víz
•  2 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. Ha csak egyetlen bográcsunk van, akkor praktikus előre megfőzni a köretet. Ehhez a szárított gombát merülőmixerrel vagy kávédarálóban porrá őröljük, azután a liszttel, a sóval és a borssal összeforgatjuk. A tojásokat hozzáadjuk, majd a vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen, de nem kell túlzottan kidolgozni. Aki szereti, finomra vágott petrezselyemmel és/vagy metélőhagymával is fűszerezheti. A hagyományos galuskához hasonlóan kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és az olajjal összekeverjük. Letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A gombapörkölthöz való hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy bográcsban, az olajon, közepesen erős tűz fölött 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. Kissé megsózzuk (így hamarabb szétfő), 1 deci vizet ráöntünk, és lefödve, kis lángon zsírjára sütjük. Azért kell a hagymát kicsit párolnunk, hogy szétfőjön, ne maradjon darabos a gombapaprikásban.

3. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd a zsírjára sütött hagymához adjuk. Erős tűz fölött 5-6 percig pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük. A Piros Arannyal tüzesítjük, s ha a gomba nem engedett volna elég levet, 1-2 decinyi vizet ráöntünk – az sose baj, ha szaftosabb, levesesebb, és a paprika sem ég meg –, majd 4-5 percig főzzük. Eredetileg más fűszer nem kell bele, de nagyon jót tesz neki, ha zúzott fokhagymával, borssal, morzsolt borsikával és apróra vágott petrezselyemmel is megbolondítjuk az ízét. Sózni csak a végén szabad, mert a gomba nagyon összeesik, az étel könnyen elsózható!

4. A tejfölt a liszttel és egy kevés hideg vízzel (lehet főzőtejszín is) simára keverjük, a gombapörkölthöz öntjük, 2-3 percig főzzük.

5. Ha kész, a paprikást átszedjük egy tálba, lefedve melegen tartjuk. A bográcsot kiöblítjük (ez nem kötelező), a gombás galuskát belerakjuk, kevergetve megforrósítjuk.

Tejfölös csiperkepaprikás gombás nokedlivel recepthez fűződő történet, jótanács

A gombás galuska íze még intenzívebb lehet, ha a főzést megelőző napra a szárított gombát abba az olajba áztatjuk, amivel majd a kész galuskát összekeverjük, mert ezalatt az olaj átveszi a gomba zamatát. A galuska készítésekor a gombát lecsöpögtetjük, ezután dolgozunk vele tovább. Készülhet úgy is, hogy a szárított gombát porrá őröljük, ezután öntjük rá az olajat. Másnapra szépen leülepszik, ekkor a tetejéről leöntjük az olajat, ez lesz majd amivel a kész galuskát összekeverjük, a többi pedig mehet a tésztájába.A gombapaprikás ízét csemege Piros Arannyal,
csemege vagy csípős gulyáskrémmel és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Tejfölös csiperkepaprikás gombás nokedlivel recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (nokedli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.