Szűzpecsenye egyben sütve, fokhagymás, gyömbéres szilvával
Elkészítés módja
1. A húst úgy készítjük elő, ahogyan a bélszínt szokás, vagyis miután hártyáját lefejtettük, őrölt borssal meg mustárral bedörzsöljük és olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Hűtőszekrényben érleljük 2-3 napon át.
2. Ezután a fóliából kibontjuk, megsózzuk, és nagy lángon, egy serpenyőben, a megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk. Ezután sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 190 °C)16-20 percig sütjük.
3. Amíg a pecsenye készül, megfőzzük a mártást. A szilvát megmossuk, félbevágva kimagozzuk. Ha befőttből készítjük, akkor a gyümölcsöt lecsöpögtetjük, ezután vágjuk félbe. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, majd a cukrot egy kicsit megpirítjuk (karamellizáljuk) rajta. A borral fölöntjük, a szegfűszeggel, a zúzott fokhagymával és a meghámozott, lereszelt gyömbérgyökérrel fűszerezzük. A szilvát hozzáadjuk, 5 percig főzzük. A keményítőt kb. 1 deci hideg vízzel simára keverjük, a szilva boros levét ezzel sűrítjük. Épp csak 1 percig forraljuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy borral hígítjuk. Ha befőttből készítjük, azt főzni már nem kell, elég megforrósítani a kész mártásban.
4. Tálaláskor a húst fölszeleteljük – akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres –, tányérra rakjuk, és a fokhagymás-gyömbéres szilvamártással körülöntjük. Párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá köretnek.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.