Szilvalekváros fánk
Elkészítés módja
1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepét kimélyítjük, a maradék cukrot, a sót, az olajat és a tojássárgáját beletöltjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, dagasztani kezdjük, közben a langyos vizet is beledolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény kelt tészta lesz belőle.
2. Letakarjuk, langyos helyen kb. 45 perc alatt megkelesztjük, majd meglisztezett gyúrólapra borítjuk. Téglalap alakúra (60x40 centisre), kb. félcenti vastagra ellapítjuk. 10x10 centis négyzetekre vágjuk.
Egyik oldalukra jó 1 kiskanálnyi lekvárt halmozunk, egy kicsit elkenegetjük. A tészta mindkét oldaláról fél centit behajtunk, majd az egészet feltekerjük, akár a rétest. Egyenként egy kicsit megsodorjuk, hogy hosszabb legyen, majd párszor megcsavarjuk. A két végét összefogjuk – mint ha az egész egy nagy gyűrű lenne – és összenyomjuk.3. Az összes tésztát így készítjük elő. Bő, közepesen forró (mintha farsangi fánkot sütnénk) olajban 2-3 perc alatt megsütjük, félidőben megforgatjuk. Lecsöpögtetjük. Langyosan vagy hidegen, fahéjas porcukorral behintve tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.