Sütőben sült lencsefőzelék, narancsos-mustáros szalonnával
Elkészítés módja
1. Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
2. Egy nagy öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is. 150 fokon sütjük.
3. A lencséhez hozzáadjuk az egész sárgarépát, szárzellert, hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, majd sózzuk és borsozzuk.
4. A füstölt szalonnát, vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel, és a lencsére ültetjük.
5. A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük-pároljuk a lencsét és a szalonnát, vagy sonkát.
6. Amikor megpuhult, kiemeljük belőle a szalonnát, vagy sonkát, és megkenjük a narancsos mázzal.
7. Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint az 1 evőkanál barna cukorral.
8. A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk és a sonkát egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik.
9. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük. Közben befejezzük a lencsefőzeléket.
10. A babérlevelet eltávolítjuk.
11. A lencse 1/3-át egy szűrőkanállal kiszedjük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és 3 dkg barna cukorral, és a zöldségekkel simára pürésítjük.
12. Visszakeverjük a maradék lencséhez, így ezzel sűrítjük be.
Mautner Zsófi receptje alapján készítettem, tehát vele okoskodjon, ne velem!Nincs ezzel a leírással semmi baj!
A recept jó, tetszik, elkészítettem.
Azért kötözködök is egy kicsit. A "sütőben sült" név nem jó. Azért mert sütőben készül, attól még nem sült. Ez sütőben főtt. A sütés és főzés fogalma más-más konyhatechnológiai eljárást takar. Ha lehet, ne keverjük.