Sült oldalas uborkamártással
Elkészítés módja
1. Az oldalast négy egyforma részre vágjuk, egy kisebb lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Kissé megsózzuk, a megtisztított és fölszeletelt hagymával meg fokhagymával ízesítjük, a borssal fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és a húst így főzzük majdnem puhára kb. 1 óra alatt.
2. Ezután lecsöpögtetve egy kisebb tepsibe rakjuk, olajjal megkenjük, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 10-15 perc alatt pirosasra sütjük.
3. Közben megfőzzük a mártást. Ehhez az olajat egy kisebb lábasban megforrósítjuk, majd a lisztet kevergetve világosra pirítjuk rajta. Kb. 2,5 decinyit rászűrünk az oldalas főzőlevéből, hozzáadjuk a bort és a tejfölt, és szüntelenül keverve mártás sűrűségűre főzzük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, azután hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott uborkát is. A mártást megkóstoljuk, s ha nem találjuk elég izgalmasnak az ízét, egy keveset az uborka levéből is hozzáadhatunk.
4. A sült oldalast tányérra rakjuk, zsírjával lekenjük, az uborkamártással körbelocsoljuk. Párolt rizs illik köretnek hozzá.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.