Sült kacsamell vörösboros szilvával

Elkészítés módja
1. A kacsamellet félbevágjuk, bőrét beirdaljuk – azaz kb. 1 centis közökben a húsáig keresztben is, hosszában is bevágjuk –, a húst megborsozzuk, a majoránnával meg a durvára vágott rozmaringgal bedörzsöljük és kis tálba rakjuk. Annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, majd letakarva, hűtőszekrényben 2-3 napon át érleljük, közben 1-2 alkalommal megforgatjuk.
2. Sütéskor, épp csak kicsit lecsöpögtetve, egy serpenyőben, nagy lángon körös-körül megpirítjuk. Húsos oldalát enyhén megsózzuk, majd bőrös oldalával lefelé tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C), nagy lánggal 16-18 percig sütjük.
3. Közben a szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd az olvasztott vajon átforgatjuk. A borral leöntjük, befűszerezzük (a koriander fontos, mert a vörösboros szilva íze így lesz teljes) és 2-3 perc alatt roppanósra pároljuk.
4. A pecsenye sütés után visszamaradó szaftját pár percig pihentetjük, majd a tetejéről a zsír nagy részét leöntjük. A többi – kb. 4 evőkanál – pecsenyelevet a liszttel simára keverjük, a mustárral ízesítjük, a tejszínnel hígítjuk és kevergetve pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Kissé megborsozzuk, utánasózzuk.
5. Tálaláskor a mellfilét kissé ferdén fölszeleteljük, akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres, és a mártással körülöntve, a vörösboros párolt szilvával tálaljuk.
A köretet főtt zöldségekkel is kiegészíthetjük.Sült kacsamell vörösboros szilvával recepthez fűződő történet, jótanács
A kacsamell frissen sütve az igazi, ezért úgy időzítsük a sütést, hogy amikor a levest, illetve előételt tálalni kezdjük, akkor tegyük be sülni a húst, a mártáshoz pedig legyen már előkészítve. A szilvát és a köreteket előre főzzük meg.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.