Sült kacsamell vörösboros szilvával

Sült kacsamell vörösboros szilvával recept
Hozzávalók
•  1 nagy (kb. 70 dkg) kicsontozott pecsenyekacsamell
•  1 őrölt fekete bors
•  2-3 ágacska rozmaring
•  fél kiskanál majoránna
•  1-2 dl olaj
• 
a mártáshoz:
•  1 evőkanál finomliszt
•  1 evőkanál magos dijoni mustár
•  3 dl főzőtejszín
•  őrölt fekete bors
• 
a vörösboros szilvához:
•  80 dkg szilva
•  5 dkg vaj
•  1.5 dl vörösbor
•  2-3 evőkanál kristály cukor
•  2 babérlevél
•  pár szem koriander

Elkészítés módja

1. A kacsamellet félbevágjuk, bőrét beirdaljuk – azaz kb. 1 centis közökben a húsáig keresztben is, hosszában is bevágjuk –, a húst megborsozzuk, a majoránnával meg a durvára vágott rozmaringgal bedörzsöljük és kis tálba rakjuk. Annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, majd letakarva, hűtőszekrényben 2-3 napon át érleljük, közben 1-2 alkalommal megforgatjuk.

2. Sütéskor, épp csak kicsit lecsöpögtetve, egy serpenyőben, nagy lángon körös-körül megpirítjuk. Húsos oldalát enyhén megsózzuk, majd bőrös oldalával lefelé tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C), nagy lánggal 16-18 percig sütjük.

3. Közben a szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd az olvasztott vajon átforgatjuk. A borral leöntjük, befűszerezzük (a koriander fontos, mert a vörösboros szilva íze így lesz teljes) és 2-3 perc alatt roppanósra pároljuk.

4. A pecsenye sütés után visszamaradó szaftját pár percig pihentetjük, majd a tetejéről a zsír nagy részét leöntjük. A többi – kb. 4 evőkanál – pecsenyelevet a liszttel simára keverjük, a mustárral ízesítjük, a tejszínnel hígítjuk és kevergetve pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Kissé megborsozzuk, utánasózzuk.

5. Tálaláskor a mellfilét kissé ferdén fölszeleteljük, akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres, és a mártással körülöntve, a vörösboros párolt szilvával tálaljuk.

A köretet főtt zöldségekkel is kiegészíthetjük.

Sült kacsamell vörösboros szilvával recepthez fűződő történet, jótanács

A kacsamell frissen sütve az igazi, ezért úgy időzítsük a sütést, hogy amikor a levest, illetve előételt tálalni kezdjük, akkor tegyük be sülni a húst, a mártáshoz pedig legyen már előkészítve. A szilvát és a köreteket előre főzzük meg.

A leírásban szereplő Sült kacsamell vörösboros szilvával recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (sült kacsa) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.