Sült csirke kucsmagombás-mártással és gratinírozott burgonyával

Elkészítés módja
1. A húst megtisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd a húsos felét sóval, borssal és majoránnával bedörzsöljük. A a bőrét csak sózzuk, majd hűtőszekrényben 1 órát állni hagyjuk. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük, tepsibe szórjuk, a combokat ráfektetjük, az olajjal meglocsoljuk, és előmelegített sütőben 180°C-on (légkeveréses sütőben 165°C) kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük, közben levével gyakran locsolgatjuk. Amikor elkészült tálra emeljük és tálalásig melegen tarjuk.
2. A mártáshoz a kucsmagombát megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A vajat serpenyőben fölolvasztjuk, a gombát rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, néhány percig pároljuk, majd a tejszínnel és a borral fölöntjük. Kiforraljuk, majd a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítjük.
3. A körethez a burgonyát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a pórét fölkarikázzuk. A vaj felét serpenyőben fölhevítjük, a szalonnát kiolvasztjuk rajta, majd a pórét is rádobjuk. A fölaprított rozmaringgal fűszerezzük, a tojássárgájával elkevert tejszínt ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk. A tűzről lehúzva a burgonyát beleforgatjuk. A sajtot lereszeljük és a felét a burgonyába keverjük. Egy mélyebb hőálló tálat a maradék vajjal kikenünk, majd a burgonyás masszát belesimítjuk. A maradék sajtot a tetejére szórjuk és forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ezalatt a burgonya megpuhul, a sajt pedig szépen megpirul a tetején.
4. Tálaláskor a csirkét, tányérokra tesszük, a kucsmagombás mártással körülöntjük, és a gratínírozott burgonyával körítjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.