Sós perec
Elkészítés módja
1. Egy széles lábasba vagy serpenyőbe vizet öntünk, és felforraljuk. A lisztet tálba szitáljuk, a szobameleg margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, 1,5 kiskanál sóval ízesítjük, majd a langyos vízzel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. A sütőt forróra előmelegítjük.
2. A tésztát gyúrólapon kissé hosszúkásra sodorjuk, majd 12 részre vágjuk. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 40 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
3. Ha forr a víz, megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal sütőpapírral bélelt tepsire szedjük.
4. Ha mind kész, felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) 16-20 percig sütjük. Közben a tetejére való sót, lisztet és vizet összekeverjük, és félidőben a perecekre locsoljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.