Libatöpörtyűs pogácsa
Elkészítés módja
1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és a cukorral meg 1-2 kiskanál liszttel fölfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk. A fölfuttatott élesztőt, a tejfölt, az olvasztott de nem meleg vajat (margarint), a tojások sárgáját és a fele darált tepertőt hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés borral összegyúrjuk, hogy a tál falától elváljon. Letakarva, langyos helyen 20-30 percig pihentetjük.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapon jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a töpörtyű másik felét rákenjük. Balról is, jobbról is középre hajtjuk a tésztát, majd a tészták találkozásánál ismét félbehajtjuk. Ez az úgynevezett dupla hajtás. Letakarva pihentetjük a tésztát 20 percig, majd a hajtogatást és pihentetést — a tésztát minden alkalommal 90 fokban elfordítva — még kétszer megismételjük.
3. Végül kb. másfél ujjnyi vastagságúra ellapítjuk, tetejét késsel bevagdossuk, majd egy nagy (kb. 6 centis) pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kizsírozott tepsire rakjuk, újabb 20 percig pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben vagy kemencében, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 25 perc alatt megsütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.