Kisújszállási hagymatorta

Kisújszállási hagymatorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  25 dkg finomliszt
•  10 dkg házi zsír
•  1 tojás
•  kb. 0.5 dl víz
•  1 mokkáskanál só
•  egy-egy csipetnyi reszelt szerecsendió és őrölt fehér bors
a töltelékhez:
•  10 dkg füstölt szalonna
•  (ha van akkor lehet a főtt füstölt szalonna zsíros része is)
•  15 dkg főtt füstölt sonka
•  kb. 40 dkg vöröshagyma
•  1 kis csokor petrezselyem
• 
•  reszelt szerecsendió
•  őrölt fehér bors
•  2 kis pohár (2x150 gramm) tejföl
•  3 nagy tojás
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt

Elkészítés módja

1. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk, a puha (szobahőmérsékletű) zsírt és a tojást hozzáadjuk. A vízben a sót kiskanállal kevergetve föloldjuk, majd belerakjuk a fűszereket is. A tészta hozzávalóit elkezdjük összedolgozni, s közben annyi sós, fűszeres vizet gyúrunk bele, hogy közepes keménységű, jól kezelhető tészta legyen belőle. Folpackba csomagoljuk, és legalább 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A szalonnát vagy a főtt füstölt sonka zsíros részét félcentis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután adjuk hozzá a szintén félcentis kockákra vágott sovány részét a sonkának, és az ugyanígy fölaprított hagymát is. 2-3 percig pirítjuk, pontosabban addig, míg a hagyma üveges nem lesz. A finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, enyhén megsózzuk, egy kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük. Hűlni hagyjuk. A tejfölt egy tálba kanalazzuk, a tojásokat hozzáadjuk, jól elhabarjuk, kissé megsózzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük.

3. A pihentetett tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 3 milliméter vékonyságú kerek lappá nyújtjuk, majd egy kb. 30 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát belülről úgy bélelünk ki vele, hogy a tésztát jól az oldalához nyomjuk. Ami tészta túllóg a formán, körben levágjuk róla. Ezzel kis, egyszemélyes gyümölcskosár formácskákat bélelünk ki, hogy ne menjen veszendőbe semennyi tészta.

4. A sonkás, hagymás tölteléket úgy osztjuk el a nagy formában, hogy a kicsikbe is jusson belőle. A tejfölös tojást ráöntjük, és a formát egy kicsit ide oda mozgatjuk, tenyérrel az oldalát megütögetjük, hogy a töltelék egyenletesen terüljön el benne. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 22-25 perc alatt szép barnásra sütjük. Figyelem! — a kisebbeknek kevesebb sütés is elég, ezeket hamarabb ki kell venni a sütőből. 10 percig pihentetjük, majd a hagymatortát a formából átemeljük egy vágódeszkára.

5. A tortát melegen, cikkekre vágjuk. Előételként vagy könnyű vacsoraként egyaránt tálalhatjuk.

A leírásban szereplő Kisújszállási hagymatorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.