Kisújszállási hagymatorta

Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk, a puha (szobahőmérsékletű) zsírt és a tojást hozzáadjuk. A vízben a sót kiskanállal kevergetve föloldjuk, majd belerakjuk a fűszereket is. A tészta hozzávalóit elkezdjük összedolgozni, s közben annyi sós, fűszeres vizet gyúrunk bele, hogy közepes keménységű, jól kezelhető tészta legyen belőle. Folpackba csomagoljuk, és legalább 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A szalonnát vagy a főtt füstölt sonka zsíros részét félcentis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután adjuk hozzá a szintén félcentis kockákra vágott sovány részét a sonkának, és az ugyanígy fölaprított hagymát is. 2-3 percig pirítjuk, pontosabban addig, míg a hagyma üveges nem lesz. A finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, enyhén megsózzuk, egy kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük. Hűlni hagyjuk. A tejfölt egy tálba kanalazzuk, a tojásokat hozzáadjuk, jól elhabarjuk, kissé megsózzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük.
3. A pihentetett tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 3 milliméter vékonyságú kerek lappá nyújtjuk, majd egy kb. 30 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát belülről úgy bélelünk ki vele, hogy a tésztát jól az oldalához nyomjuk. Ami tészta túllóg a formán, körben levágjuk róla. Ezzel kis, egyszemélyes gyümölcskosár formácskákat bélelünk ki, hogy ne menjen veszendőbe semennyi tészta.
4. A sonkás, hagymás tölteléket úgy osztjuk el a nagy formában, hogy a kicsikbe is jusson belőle. A tejfölös tojást ráöntjük, és a formát egy kicsit ide oda mozgatjuk, tenyérrel az oldalát megütögetjük, hogy a töltelék egyenletesen terüljön el benne. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 22-25 perc alatt szép barnásra sütjük. Figyelem! — a kisebbeknek kevesebb sütés is elég, ezeket hamarabb ki kell venni a sütőből. 10 percig pihentetjük, majd a hagymatortát a formából átemeljük egy vágódeszkára.
5. A tortát melegen, cikkekre vágjuk. Előételként vagy könnyű vacsoraként egyaránt tálalhatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.