Napraforgómagos parajtorta
Elkészítés módja
1. A tésztához az élesztőt la angyos vízbe morzsoljuk, 10-15 perc alatt fölfuttatjuk, majd a többi szobameleg hozzávalóval bedagasztjuk. Akkor jó, ha könnyen kezelhető tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Langyos helyen, konyharuhával letakarva addig pihentetjük, amíg a rávaló elkészül.
2. Ehhez a parajt leszárazzuk és a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, s amikor újra forrni kezd, leszűrjük. Hideg vízzel leöblítjük, a parajt kissé kinyomkodjuk és néhány vágással durvára daraboljuk.
3. A hagymát meg a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk és az olajban üvegesre sütjük. A parajt rádobjuk, majd lefödve, kis lángon 5-6 percig pároljuk, végül hagyjuk kihűlni. A tisztított napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) megpirítjuk. A tojásokat kissé fölverjük és először a tejfölt, azután a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, majd a napraforgómagot is belekeverjük.
4. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát vajjal/margarinnal kikenünk és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A hagymás parajt a tejfölös massza kétharmadával összekeverjük, egyenletesen a tésztára halmozzuk. A maradék tejfölös tojást a tetejére öntjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 175-180 °C) 35 percig sütjük.
Napraforgómagos parajtorta recepthez fűződő történet, jótanács
Ahogy a képen is látható, nemcsak nagy, hanem kis kosárformákban is megsüthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.