Napraforgómagos parajtorta

Napraforgómagos parajtorta  recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  2 dkg élesztő
•  2.5 evőkanál langyos víz
•  24 dkg finomliszt (a fele vagy akár az egész Graham-liszt is lehet)
•  1-1 mokkáskanál méz (cukor is lehet)
•  só és őrölt koriander
•  8 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  0.75 dl tejföl
a töltelékhez:
•  1 kg friss paraj
• 
•  2-3 közepes vöröshagyma
•  3 gerezd fokhagyma
•  0.4 dl olaj (még izgalmasabb lesz a torta íze ha például tökmagolajat vagy olívaolajat használunk)
•  8 dkg tisztított napraforgómag
•  3 tojás
•  2 dl tejföl
•  10 dkg ementáli sajt
•  1-1 mokkáskanál őrölt fehérbors és reszelt szerecsendió
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
a tészta nyújtásához:
•  egy kevés finomliszt

Elkészítés módja

1. A tésztához az élesztőt la angyos vízbe morzsoljuk, 10-15 perc alatt fölfuttatjuk, majd a többi szobameleg hozzávalóval bedagasztjuk. Akkor jó, ha könnyen kezelhető tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Langyos helyen, konyharuhával letakarva addig pihentetjük, amíg a rávaló elkészül.

2. Ehhez a parajt leszárazzuk és a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, s amikor újra forrni kezd, leszűrjük. Hideg vízzel leöblítjük, a parajt kissé kinyomkodjuk és néhány vágással durvára daraboljuk.

3. A hagymát meg a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk és az olajban üvegesre sütjük. A parajt rádobjuk, majd lefödve, kis lángon 5-6 percig pároljuk, végül hagyjuk kihűlni. A tisztított napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) megpirítjuk. A tojásokat kissé fölverjük és először a tejfölt, azután a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, majd a napraforgómagot is belekeverjük.

4. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát vajjal/margarinnal kikenünk és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A hagymás parajt a tejfölös massza kétharmadával összekeverjük, egyenletesen a tésztára halmozzuk. A maradék tejfölös tojást a tetejére öntjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 175-180 °C) 35 percig sütjük.

Napraforgómagos parajtorta recepthez fűződő történet, jótanács

Ahogy a képen is látható, nemcsak nagy, hanem kis kosárformákban is megsüthetjük.

A leírásban szereplő Napraforgómagos parajtorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.