Szalonnás-fokhagymás, sajtos pite

Szalonnás-fokhagymás, sajtos pite  recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  25 dkg finomliszt
•  7.5 dkg vaj vagy sütőmargarin
• 
•  őrölt fekete bors
•  3 evőkanál olaj (olívával is finom)
•  6-8 evőkanál víz
töltelékhez:
•  20 dkg húsos füstölt szalonna (sliced bacon is jó)
•  1-2 evőkanál olaj
•  6-7 gerezd fokhagyma
•  2 közepes vöröshagyma
•  4 tojás
•  2.5 dl főzőtejszín
• 
•  20 dkg sajt
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a forma kikenéséhez:
•  2 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés módja

1. A tésztához a lisztet a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, csipetnyit megsózzuk, megborsozzuk, majd az olajjal és a vízzel tésztává gyúrjuk. Letakarva 2-3 órán át - de lehet egész éjjelen át is - hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A töltelékhez a szalonnát kis kockákra aprítjuk. A fokhagymát présen áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. A szalonna zsírját egy serpenyőben kiolvasztjuk – ha nem lenne elég a szalonna alatt a zsír, 1-2 evőkanál olajat is adhatunk hozzá – majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta, végül a fokhagymát is belekeverjük. Fél perc után a tűzről lehúzzuk.

3. A tésztát meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, majd egy 26 centi átmérőjű, kikent tortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, majd a szalonnás hagymát egyenletesen ráterítjük.

4. A tojások sárgáját a tejszínnel kikeverjük, csipetnyit megsózzuk, a reszelt sajtot hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egyenletesen a töltelékre simítjuk.

5. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 40 perc alatt megsütjük. Közben ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük. Kb.40 percig pihentetjük, mielőtt felvágnánk. Melegen vagy langyosan kínáljuk, de hidegen is finom.

A leírásban szereplő Szalonnás-fokhagymás, sajtos pite recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pite) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.