Szalonnás-fokhagymás, sajtos pite

Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, csipetnyit megsózzuk, megborsozzuk, majd az olajjal és a vízzel tésztává gyúrjuk. Letakarva 2-3 órán át - de lehet egész éjjelen át is - hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A töltelékhez a szalonnát kis kockákra aprítjuk. A fokhagymát présen áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. A szalonna zsírját egy serpenyőben kiolvasztjuk – ha nem lenne elég a szalonna alatt a zsír, 1-2 evőkanál olajat is adhatunk hozzá – majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta, végül a fokhagymát is belekeverjük. Fél perc után a tűzről lehúzzuk.
3. A tésztát meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, majd egy 26 centi átmérőjű, kikent tortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, majd a szalonnás hagymát egyenletesen ráterítjük.
4. A tojások sárgáját a tejszínnel kikeverjük, csipetnyit megsózzuk, a reszelt sajtot hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egyenletesen a töltelékre simítjuk.
5. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 40 perc alatt megsütjük. Közben ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük. Kb.40 percig pihentetjük, mielőtt felvágnánk. Melegen vagy langyosan kínáljuk, de hidegen is finom.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.