Klasszikus sós teasütemény
Elkészítés módja
1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal – nehogy a zsiradék megolvadjon – összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Cipó alakúra formáljuk, konyharuhával letakarva hűtőszekrényben 10 percig pihentetjük.
2. Ezután lisztezés nélkül vágódeszkára borítjuk és kb. 25x20 centisre, 1,5 centi – ujjnyi – vastagságúra lapítjuk. Tetejét fölvert tojással megkenjük, villával berácsozzuk és letakarva, hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük, de az sem baj, ha egész éjszakára ott marad. Ha sietünk vele, a mélyhűtőbe tegyük fél órára.
3. Lisztbe forgatott késsel ujjnyi darabokra vágjuk vagy ugyancsak lisztezett különböző formákkal kiszúrjuk. Tetejüket mákkal, szezámmaggal és köménymaggal megszórjuk, de kerülhet rá reszelt sajt vagy vékony lapocskákra vágott mandula is.
4. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 18 perc alatt aranysárgára sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.