Klasszikus sós teasütemény

Klasszikus sós teasütemény recept
Hozzávalók
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  30 dkg finomliszt
•  1 dl (2 evőkanál) sűrű tejföl
•  15 dkg reszelt ementáli vagy füstölt sajt
•  1 tojássárgája
•  fél mokkáskanál só
a tészta lekenéséhez:
•  1 tojás
a tetejére:
•  1-1 mokkáskanál mák
•  szezámmag
•  köménymag
•  esetleg reszelt sajt

Elkészítés módja

1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal – nehogy a zsiradék megolvadjon – összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Cipó alakúra formáljuk, konyharuhával letakarva hűtőszekrényben 10 percig pihentetjük.

2. Ezután lisztezés nélkül vágódeszkára borítjuk és kb. 25x20 centisre, 1,5 centi – ujjnyi – vastagságúra lapítjuk. Tetejét fölvert tojással megkenjük, villával berácsozzuk és letakarva, hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük, de az sem baj, ha egész éjszakára ott marad. Ha sietünk vele, a mélyhűtőbe tegyük fél órára.

3. Lisztbe forgatott késsel ujjnyi darabokra vágjuk vagy ugyancsak lisztezett különböző formákkal kiszúrjuk. Tetejüket mákkal, szezámmaggal és köménymaggal megszórjuk, de kerülhet rá reszelt sajt vagy vékony lapocskákra vágott mandula is.

4. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 18 perc alatt aranysárgára sütjük.

A leírásban szereplő Klasszikus sós teasütemény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.