Csirkés-zöldséges, rácsos lepény

Elkészítés módja
1. A kenyérlisztet keverőtálba szitáljuk, majd a szoba hőmérsékletű vajjal összemorzsoljuk, és hozzáadjuk a sót, annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután letakarva 20 percre hűtőbe tesszük pihentetni.
2. Közben a töltelékhez a forró olívaolajon megfuttatjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát, majd hozzáadjuk a félujjnyi vastagra csíkozott csirkemellet, és fehéredésig sütjük. Ezután rászórjuk a reszelt sárgarépát, a metéltre darabolt kaliforniai paprikát, a kis rózsáira szedett brokkolit, és meglocsoljuk egy deci vízzel. Sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük, és fedővel letakarva közepes tűzön 4-5 perc alatt összepároljuk.
3. A tésztát a lisztezett gyúrólapra tesszük, levágjuk a ¾ részét, átgyúrjuk, és késfok vastagságúra nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát, úgy hogy 2 centis pereme legyen, és a felesleges tésztát óvatosan levágjuk. Ezután a csirkés zöldségeket elosztjuk benne, és meglocsoljuk a sózott, borsozott tojásos tejföllel.
4. A tészta maradék részét szintén átgyúrjuk, a lisztezett gyúrólapon késfok vastagságú kerek lappá nyújtjuk, és egy rácsvágó hengert többször egymás mellett áttoljuk rajta. Végül a rácsos tésztát óvatosan feltekerjük, majd a töltelékre tesszük, kigöngyöljük, és kicsit széthúzzuk, hogy a vágás mentén a bevágott tészta rácsként szétnyíljon. (Amennyiben nincs rácsvágó hengerünk, akkor késsel is bevagdoshatjuk.) Végül a felesleges széleket levágjuk, megkenjük a tojás sárgájával, és 180°C-os sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
5. Ha elkészült a rácsos lepény 10 percet pihentetjük, és cikkekre vágva kínáljuk.
Köszönjük szépen.
Nagyon jól néz ki:)