Szilveszteri szezámos kiflik

Elkészítés módja
1. A tejet meglangyosítjuk. 1,5 decinyit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni (kelni) az élesztő. A vajat (margarint) a többi tejhez adjuk, együtt kézmelegre melegítjük.
2. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk, majd először a vajas (margarinos) tejet, azután a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá. 20 percig dagasztjuk. Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha még is lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük, de ha nagyon sietünk, ezt az időt a felére is lecsökkenthetjük. Ilyenkor a sütőt a legkisebb lángra állítva bekapcsoljuk, az ajtaját lenyitjuk, a letakart tálat rátesszük. Így 20-25 perc alatt megkel a tészta.
3. Közben a töltelékhez való vajat (margarint) és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát apróra vágjuk.
4. A megkelt tésztát 4 részre osztuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd az egyiket kb.3 milliméter vékonyságúra, kb. 45 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. 16 részre vágjuk, szélesebb oldalukra 1-2 vaj (margarin) és sajtkockát valamint egy kevés füstölt húst rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé föltekerjük úgy, hogy közben mindíg egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta. Vajjal (margarinnal) kikent nagy tepsire rakjuk. Egy újabb tésztacipóból megcsináljuk a következő 16 kiflit, a többi mellé, a tepsire rakjuk. Felvert tojással lekenjük, tetejüket szezámmaggal megszórjuk.
5. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb.30 percig sütjük. Amíg sül, a maradék tésztából és töltelékből elkészítjük, a következő tepsire valót.
Szilveszteri szezámos kiflik recepthez fűződő történet, jótanács
Ebből a tésztából pereceket is készíthetünk, amiket akkor, amikor félig megsültek, fél kiskanál só, 1 evőkanál finomliszt és 0,25 deci víz keverékével meglocsolunk, így sütjük készre.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.