Burgonyapelyhes, magos rudacskák

Elkészítés módja
1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A burgonyapüré pelyhet egy tálba szórjuk, a tejes élesztővel elkeverjük. A lisztet és a sót rászórjuk, a tejfölt és az olvasztott vajat (margarint) hozzáadjuk, majd 6-8 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha egy kicsit keményebb, a kenyértésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen kb.1 óra 30 perc alatt majd a duplájára kelesztjük.
2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítva a hajtogatást is, a pihentetést is megismételjük.
3. A hajtogatot tésztát másfél ujjnyi (1,5 cm) vastagságúra kinyújtjuk, majd éles késsel a tetejét berácsozzuk (bevágjuk). Felvert tojással megkenjük, ujjnyi rudacskákra vágjuk és vajjal (margarinnal) kikent nagytepsibe rakjuk.
4. Tetejüket a szezámmag és a napraforgómag keverékével behintjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb.20 percig sütjük.
Burgonyapelyhes, magos rudacskák recepthez fűződő történet, jótanács
Nemcsak a tészta tetejére szórhatunk a magkeverékből, hanem dagaszthatunk a tésztájába is.Magkeverék helyett a rudacskák tetejére reszelt sajtot is szórhatunk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.