Burgonyapelyhes, magos rudacskák

Burgonyapelyhes, magos rudacskák recept
Hozzávalók
•  3 dkg élesztő
•  2.5 dl langyos tej
•  1 csomag (12.5 dkg) burgonyapüré pehely
•  50 dkg finomliszt
•  1 kiskanál só
•  1 kis pohár (1.5 dl) tejföl
•  12 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
•  1 tojás
a tetejére:
•  maréknyi szezámmag és napraforgómag vegyesen

Elkészítés módja

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A burgonyapüré pelyhet egy tálba szórjuk, a tejes élesztővel elkeverjük. A lisztet és a sót rászórjuk, a tejfölt és az olvasztott vajat (margarint) hozzáadjuk, majd 6-8 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha egy kicsit keményebb, a kenyértésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen kb.1 óra 30 perc alatt majd a duplájára kelesztjük.

2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítva a hajtogatást is, a pihentetést is megismételjük.

3. A hajtogatot tésztát másfél ujjnyi (1,5 cm) vastagságúra kinyújtjuk, majd éles késsel a tetejét berácsozzuk (bevágjuk). Felvert tojással megkenjük, ujjnyi rudacskákra vágjuk és vajjal (margarinnal) kikent nagytepsibe rakjuk.

4. Tetejüket a szezámmag és a napraforgómag keverékével behintjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb.20 percig sütjük.

Burgonyapelyhes, magos rudacskák recepthez fűződő történet, jótanács

Nemcsak a tészta tetejére szórhatunk a magkeverékből, hanem dagaszthatunk a tésztájába is.Magkeverék helyett a rudacskák tetejére reszelt sajtot is szórhatunk.

A leírásban szereplő Burgonyapelyhes, magos rudacskák recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.