Sajtos-sós kifli

Elkészítés módja
1. A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval.
2. A közepébe mélyedést készítünk.
3. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kevés langyos tejjel.
4. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást és jól bedagasztjuk.
5. Közepesen lágy tésztát kapunk.
6. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat.
7. Ha túl lágy lenne a tészta állaga, akkor kevés lisztet adunk még hozzá.
8. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
9. A megkelt tésztát 6 cipóra osztjuk.
10. A cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek.
11. Az egyik korongot megkenjük lágy, sós vajjal, majd ráillesszünk egy sima korongot és sodrófával kissé ellapítjuk, hogy jól összeragadjanak.
12. Ezután megint lekenjük olvasztott vajjal és összesodorjuk. 8 cikkre vágjuk, a cikkek felső felébe egy darabka sajtot teszünk, majd kifliket formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A másik 3 db cipóval is így járunk el. (Tehát 3 korongot sodrunk össze.)
13. A tojássárgáját kevés vízzel összekeverjük és a kifliket lekenjük vele, végül reszelt sajttal, vagy szezámmaggal megszórjuk.
14. 20 percet még hagyjuk őket kelni a tepsiben.
15. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.