Rumpsteak grillezett zöldségekkel

Rumpsteak grillezett zöldségekkel recept
Hozzávalók
•  4 szelet egyenként kb.20 dkg-os kicsontozott magashátszín
•  (a hátszín nyakhoz közelebb eső része rostélyosnak is nevezik)
• 
•  őrölt fekete bors
•  1-2 evőkanál olaj
a grillezett zöldséghez:
•  jó maréknyi brokkolirózsa
•  1- 2 sárgarépa
•  2 közepes burgonya
•  2 evőkanál olaj
•  1-1 zsenge cukkini és padlizsán
•  1 kisebb piros húsú kaliforniai paprika
•  1 közepes fej lilahagyma
•  5 dkg vaj
• 

Elkészítés módja

1. Fontos, olyan húst vásároljunk ehhez a fogáshoz, amelyik a vágás után már legalább 10 napos, mert az már biztosan porhanyós; illetve ha szürkemarha rostélyost sikerülne beszereznünk, az lenne a legjobb, annak zsírral finoman átszőtt húsa garantáltan porhanyós, sütéséhez pedig nem kell külön zsiradék, ahogyan azoknak a szeleteknek a sütéséhez sem, amin rajta van a faggyú.

2. A szeleteket, miután felső inas részüket 3 helyen bevágtuk, nehogy a pecsenye sütés közben összeugorjon, éppen csak egy kicsit klopfoljuk ki, akkor jó, ha kb. kisujjnyi vastagságúak. Ezután enyhén megsózva, megborsozva sütésig félrerakjuk. Tökéletes megoldás az is, ha van bekeverve úgynevezett EU sónk, — 10 deka só és 1 gramm őrölt fehér vagy fekete bors keveréke —, és azzal szórjuk meg a pecsenyét.

3. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A brokkolit közepes rózsáira bontjuk, a répát kisujjnyi vastag karikákra, még szebb, ha korongokra vágjuk. Együtt egy zöldségpároló kosárba tesszük, lábasba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy majdnem elérje a pároló kosár alját. Lefedjük, közepes lángra állítjuk, és a zöldséget így gőzöljük 5-6 percig, pontosabban addig, míg roppanós nem lesz.

4. A burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és egy serpenyőben, az olajon, közepes lángon kb. 8 perc alatt megsütjük. Közben többször összerázzuk, hogy szép egyformán piruljon.

5. A cukkinit és a padlizsánt 1 centi vastag karikákra, a paprikát kisujjnyi csíkokra, a lilahagymát közepesen vastag karikákra vágjuk. A vajat egy nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a zöldségeket rádobjuk, és kb. 4 perc alatt szép pirosasra pirítjuk. A vége felé a répát és a brokkolit is hozzáadjuk, sózni pedig csak a legvégén sózzuk.

6. Megsütjük a húst is, ami alá aszerint kell zsiradék, hogy van e rajta elegendő faggyú, ami kisülve fantasztikus ízt kölcsönöz a pecsenyének, illetve zsírral kellőképpen átszőtt-e. Ezek sütéséhez elég, ha a serpenyőt magában megforrósítjuk, úgy kerülnek bele a szeletek. Ugyancsak jó megoldás, ha a biztonság kedvéért kenőtollal kiolajozzuk a serpenyőt, és így forrósítjuk meg. A kevésbé zsíros, szárazabb szeletek alá viszont kell 1-2 evőkanál olaj, amit egy nagy serpenyőben jól, szinte füstölésig forrósítunk, és erre rakjuk rá a hússzeleteket. 2,5-3 percnyi sütés után megfordítjuk, és a másik oldalukat is 1,5-2 perc alatt pirosasra sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt húshőmérő 62 ºC-ot mutat, ekkor tökéletesen félangolos, szaknyelven médiumra sütött a hús.

7. Következhet a tálalás. A pecsenyét fölszeletelve tányérra rakjuk, és melléhalmozzuk a sült zöldséget meg a sült krumplit is.

A leírásban szereplő Rumpsteak grillezett zöldségekkel recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (steak recept) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.