Rákóczi-túróslepény

Rákóczi-túróslepény recept
Hozzávalók
•  37.5 dkg finomliszt
•  18 dkg szobahőmérsékletű vaj
•  9 dkg kristálycukor
•  3 evőkanál (1.5 dl) tejföl
•  3 tojássárgája
•  1 mokkáskanál só
•  1 mokkáskanál szódabikarbóna (lehet sütőpor is)
•  1 citrom reszelt sárga héja
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj
a töltelékhez:
•  1 kg tehéntúró
•  6 tojássárgája
•  20 dkg kristálycukor
•  2 csomag vaníliás cukor
•  6 evőkanál (3 dl) tejföl
•  8-10 dkg mazsola
•  3-4 zsemle (ennek megfelelő súlyú kenyér is lehet)
•  5 dkg zsemlemorzsa
•  1 citrom reszelt sárga héja
•  3 tojásfehérje
a tetejére:
•  6 tojásfehérje
•  24 dkg porcukor
•  25 dkg nem darabos baracklekvár

Elkészítés módja

1. A tésztához valókat egy tálba tesszük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és letakarva félretesszük (hűtőbe is tehetjük, de ezt nem feltétlen kell).

2. A töltelékhez a túrót átpasszírozzuk. A tojássárgáját a kétféle cukorral szinte fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a mazsolát. A zsemlék vagy kenyérszeleteket háját levágjuk, — hisz a tölteléknek szép fehérnek kell lennie —, és apró (mazsolányi) kockákra vágjuk. A morzsával együtt a túrókrémbe keverjük, az alaposan megmosott citrom reszelt sárga héjával ízesítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.

3. Egy nagytepsit kivajazunk, a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 12-14 perc alatt elősütjük.

4. Ezután a túrókrémet egyenletesen rákenjük. Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 25 percig sütjük.

5. A tojásfehérjét félig felverjük, majd a cukrot apránként hozzáadva kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük és a túrókrémet berácsozzuk vele. A sütőbe visszatolva kb. 20 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét kb. 130 °C-ra mérsékeljük, és a habot további kb. 30 percen át így szárítjuk. Akkor jó, ha a tetején lévő hab szép aranybarna lesz, és kiszárad.

6. Amíg még meleg, a habrácsok közé vékonyan baracklekvárt nyomunk. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.

A leírásban szereplő Rákóczi-túróslepény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (rákóczi túrós, túrós lepény, lepény) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.