Mézes zserbó

Mézes zserbó recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  15 dkg kristálycukor
•  2 evőkanál méz
•  0.5 dl tej
•  1 kiskanál keserű kakaópor
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  1 tojás
•  45 dkg finomliszt
•  1 mokkáskanál szódabikarbóna
a nyújtáshoz:
•  egy kevés finomliszt
a krémhez:
•  5 dl tej
•  2 csomag vaníliás cukor
•  1 dl (10 dkg) búzadara
•  20-20 dkg vaj vagy sütőmargarin és porcukor
a mázhoz:
•  5 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
•  10 dkg kristálycukor
•  2 evőkanál víz

Elkészítés módja

1. A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba tesszük, majd vízgőz fölött, kb.15 perc alatt kicsit sűrű, enyhén karamellszínű masszává főzzük.

2. A tűzről levéve azonnal összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel. Nyomban négy részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb.23x30 centis lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb.5 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. A másik három lapot ugyanígy sütjük meg.

3. A krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A darát vékony sugárban, folytonos keverés közben beleszórjuk, és 4-5 perc alatt sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tejes darát evőkanalanként beledolgozzuk. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük.

5. A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük. Letakarva legalább 1 éjszakára behűtjük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.

A leírásban szereplő Mézes zserbó recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (zserbó, mézes zserbó) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.