Rácponty
Elkészítés módja
1. A pontyfilét 4 egyforma darabra vágjuk, bőrös oldalukkal lefelé deszkára fektetjük, és húsát sűrűn beirdaljuk – vagyis félcentinként a bőréig bevágjuk.
2. A résekbe 1-1 vékony szelet szalonnát bújtatunk. Ezután a pontyot kissé besózzuk, félrerakjuk.
3. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva nem túl vékony karikákra vágjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. A hagymát finomra aprítva lábasban, az olajon megfuttatjuk. A paprikát meg a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, nagy lángon 4-5 percig pirítjuk. Megsózzuk, a pirospaprikával meghintjük, a cseresznyepaprika-krémmel „tüzesítjük”, és a tejföllel simára kevert lisztet hozzáadjuk. 2-3 percig forraljuk.
4. A burgonyát egyenletesen egy tepsi közepére terítjük, a tejfölös lecsót ráöntjük, és a tűzdelt pontyot köré rakjuk. Előmelegített sütőben nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 15-20 percig sütjük.
Rácponty recepthez fűződő történet, jótanács
Ponty helyett más halból, például fogasból, pisztrángból, amurból, harcsából, tengeri halból is készíthetjük. Még gazdagabb és különlegesebb, ha a hagymán először 30 dkg cikkekre vágott gombát pirítunk meg, csak utána kerül bele a paprika és a paradicsom.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.