Bakonyi ponty juhtúrós galuskával

Bakonyi ponty juhtúrós galuskával recept
Hozzávalók
•  1 közepes nagyságú konyhakész ponty (kb. 1.5 kg)
•  1 vöröshagyma
• 
•  1 evőkanál Édes Anna vagy csemege Piros Arany
•  1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
•  2 evőkanál finomliszt
•  olaj a hal sütéséhez
a mártáshoz:
•  6 dkg füstölt szalonna
•  1 vöröshagyma
•  20-25 dkg csiperkegomba
•  1-1 zöldpaprika és paradicsom
•  2 evőkanál olaj
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
•  2 dl tejföl
•  1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 púpozott kiskanál finomliszt
•  1 kiskanál csípős Piros Arany
a körethez:
•  3 zsemle
•  tej
•  30 dkg juhtúró
•  3 tojás
•  6 evőkanál finomliszt
•  2 kiskanál só
•  fél csokor kapor

Elkészítés módja

1. A pontyot kifilézzük. A megtisztított fejből és a csontokból a hagymával – amit előtte fölszeleteltünk – meg egy kevés sóval jó fél óra alatt 3-4 deci alaplevet főzünk. A filét 6 nagy vagy 12 kisebb, de lehetőleg egyforma szeletre vágjuk. A halhúst éles késsel sűrűn bevagdossuk, vagyis húsát majdnem a bőréig 2-3 milliméterenként beirdaljuk. Vágás közben hallani lehet az apró szálkák roppanását. Sütéskor a szétvagdalt szálkái így teljesen átsülnek, és szinte szálkamentes lesz a ponty. A szeleteket megsózzuk, a kétféle paprikakrémmel bedörzsöljük és félretesszük, amíg megfő a mártás és a köret.

2. A mártáshoz a szalonnát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, és az így előkészített zöldségeket egycentis kockákra aprítjuk (a gombát cikkekre is vághatjuk). Egy lábasban az olajon a szalonnát kisütjük, és a hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát, a paprikát meg a paradicsomot hozzáadjuk, majd rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük. A leszűrt halalaplével azonnal – nehogy a paprika megégjen – fölöntjük, 5 percig főzzük. A tejfölt a liszttel simára dolgozzuk, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a paprikás-gombás levet ezzel sűrítjük. A Piros Arannyal tüzesítjük, ha kell, utánasózzuk.

3. A körethez a zsemlét hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, 1 kiskanálnyi sót szórunk bele, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezután a maradék sóval ízesített vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Ha feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük, végül leszűrjük. Célszerű egy kissé folyó hideg víz alatt leöblíteni, nehogy ragacsos legyen, majd 1-2 evőkanál olajjal összekeverni.

4. Amíg a köret fő, elkészül a ponty is. Ehhez a fűszerezett halszeleteket egy nagy serpenyőben, ujjnyi forró olajban, közepes lángon oldalanként 5-6 perc alatt ropogósra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

5. Tálaláskor a sült halat tányérokra rakjuk, a megforrósított gombamártással körülöntjük, és a juhtúrós galuskát melléhalmozzuk. Fodros petrezselyemmel, citromcikkekkel, csípős paprikával és paradicsommal díszíthetjük.

Bakonyi ponty juhtúrós galuskával recepthez fűződő történet, jótanács

Aki járatlan a hal előkészítésében, konyhakész pontyfilét és csontokat vásároljon az étel készítéséhez; illetve az is jó, ha csak filét vesz, a mártást pedig alaplé helyett vízzel főzi. Ponty helyett más halból, például harcsából, fogasból, sőt, tengeri halból is készíthetjük.Ha szárított erdei gombát vagy gombakeveréket használunk, akkor kb. egy maréknyit áztassunk 5 deci langyos vízbe. Ha megduzzadt, szeleteljük fel, és levével együtt adjuk a hagymás-paprikás mártásalaphoz. Ilyenkor külön víz már nem kell bele.

A leírásban szereplő Bakonyi ponty juhtúrós galuskával recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (ponty) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.