Pompás gyümölcskenyér

Elkészítés módja
1. A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, alaposan lecsepegtetjük.
2. A fügét, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk.
3. Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük.
4. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget, amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is.
5. Kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát - a felesleges lisztet kirázzuk/ütögetjük belőle.
6. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
7. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszalt gyümölcskeveréket és gyengéden, de alaposan összekeverjük.
8. Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát, az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük.
9. A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni.
10. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret.
11. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja.
12. A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórunk(morzsa cukorral is megszórható) és hagyjuk egészen megszáradni.
13. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük.
Pompás gyümölcskenyér recepthez fűződő történet, jótanács
Minél tovább áll, annál finomabb!
Mmm, igazi csemege! Magamat ismerve, megbolondítanám még egy kis fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel (nesze neked karácsonyi hangulat, hihi). :)