Pizzatorta

Elkészítés módja
1. Kézmeleg vízben keverd el a cukrot, az olívaolajat és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
2. A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb edénybe. Formázz lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntöd.
3. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra és dolgozd össze tésztagolyóvá.
4. Dagaszd kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz.
5. Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kevés olívaolajat, fedd le és hagyd kelni, legalább egy órán át langyos helyen.
6. Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Utána vágd 4 kisebb és 1 nagyobb darabra. A darabokat egyenként újra gyúrd át, majd formázz gombócokat belőlük.
7. Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órán át.
8. Tedd ki a pultra a négy egyforma gombócot és egyenként formáld úgy, hogy egyik tenyereddel tartsd meg a tésztát, másik kezed hüvelykujjával a szélét kifelé és lefelé nyomkodva formázz neki peremet. Ez a kinyújtott lap kb. 1 cm-el legyen kisebb, mint a tortaforma.
9. Közben forgasd a tésztát, hogy minden oldalán egyforma vastag legyen a perem, és kör alakú maradjon.
10. Közben melegítsd elő maximumon a sütőt, ez általában 250-300 fok. Várd meg, amíg teljesen bemelegszik a sütőd, csak akkor tedd be az első pizzát.
11. Kb. 5-6 percig kell csak sütni, éppen míg el nem kezd pirulni.
12. Ha a 4 lapot kisütötted, akkor béleld ki sütőpapírral a csatos tortaformát és a nagyobbik gombócból akkora tésztát nyújts, hogy a tortaformába belesimítva túllógjon a peremén.
13. Kend szét a formában elhelyezett pizzatésztán a paradicsomot körkörös mozdulatokkal, majd pici olívaolajat csöpögtess rá, sózd meg és hints rá oregánót. Ez az alapja a pizzaszósznak. (Erre bármilyen feltétet tehetsz és jó sok sajtot).
14. Ha ez megvan, tedd rá az első pizzalapot, majd a szószt és a feltéteket, a sajtot, majd ismét egy pizzalapot. Ezt egészen addig ismételd, amíg az utolsó lapot rá nem tetted.
15. Ekkor a tésztát, ami túllóg a formán hajtsd vissza és formázz pizzaszélet a tetejére.
16. Erre az utolsó rétegre is tegyél szószt, feltéteket és sajtot, majd az egészet tedd be a sütőbe és kb. 10-15 percig süsd, amíg a peremén a nyers tészta jó nem lesz!
Köszönöm Manócska! Nagy sikere volt és már előrendeléseket is kaptam :)
Nagyon jól néz ki! Pizza király :)