Pita – a zsebes kenyér

Pita – a zsebes kenyér recept
Hozzávalók
•  50 dkg finomliszt
•  0.5 dkg élesztő (néhol nem is használnak hozzá)
•  1 csapott kiskanál só
•  kb.3.5 dl víz

Elkészítés módja

1. Aki járt már Török- vagy Görögországban, illetve kóstolta konyhájukat, tudja, hogy étkezéskor nem hiányozhat az asztalról a pita, pontosabban a pitakenyér, amit kis ügyességgel magunk is elkészíthetünk. Ehhez a lisztet tálba tesszük, az élesztőt belemorzsoljuk. Megsózzuk, a langyos vízzel bedagasztjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, de egy kicsit keményebb legyen mint a kelt tészta. Letakarva, langyos helyen 20-45 percig kelesztjük. Ezután nedves kézzel, kisebb öklömnyi darabokra szaggatjuk. Letakarva, meleg helyen újabb 20-45 percig kelesztjük.

2. Ezekből a kis cipókból többféle formájú pitát süthetünk. A hagyományos „zsebes” változathoz a tésztát enyhén lisztezett deszkán kistányérnyi kerek lappá lapítjuk. Fontos, hogy a közepét ne nyomkodjuk meg, mert akkor nem puffad fel, és nem lesz zsebe.

3. A szélét azonban kis tekerésekkel körben megnyomkodjuk. Nagyon forró sütőben (kb. 250 °C) kb. 5 percig sütjük. Végül félbevágjuk és megtöltjük. Általában gyros vagy csicseriborsó-fasírt, saláta és valamilyen öntet kerül bele.

4. A kerekre lapított tésztából „kenyeret” is süthetünk. Ehhez a tésztalapok közepét felvert tojásba mártott ujjainkkal megnyomkodjuk. Ugyanúgy sütjük, mint a zsebes változatot. Rendszerint kenyér helyett kínáljuk, de lapjában félbevágva ezt is megtölthetjük.

6. A tekercses pitához a pihentetett tésztát lisztezett deszkán sodrófával olyan vékony, kerek lappá nyújtjuk, hogy ha egy újságot tennénk alá, szinte el lehetne olvasni.

7. Nagyon forró sütőben (kb. 250 °C) nem egész 2 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és nem lehet tekerni, mert törik. Ha kész, megrakjuk gyrossal, salátával, meglocsoljuk valamilyen öntettel és fölcsavarjuk.

8. A tésztát töltelékkel együtt is megsüthetjük. Ehhez kb. 20x10 centis lappá nyújtjuk, és megnedvesített kézzel vagy késsel elkenjük rajta a tölteléket. Ez lehet reszelt sajt vagy fűszeres darált borjúhús, apróra vágott paradicsommal, hagymával, paprikával és petrezselyemmel megbolondítva.

9. Felvert tojással lekenjük, nagyon forró sütőben (kb. 250 °C) kb. 5 percig sütjük, félidőben olvasztott vajjal megkenegetjük. Melegen kell tálalni, de előre is elkészíthetjük, csak újra meg kell forrósítani.

A leírásban szereplő Pita – a zsebes kenyér recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kenyér) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.