Parajos rakott lazac
Elkészítés módja
1. A lazacfilét négy egyforma szeletre vágjuk, sóval, citromlével bedörzsöljük, borssal meghintjük és amíg a többi hozzávaló is elkészül, félretesszük.
2. A rizst a dobozon található utasítás szerint kifőzzük, ez általában 10 perc. Ha kész, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk, majd enyhén sós, szódabikarbónás vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd 3 deka vajon átforgatjuk, kissé megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A maradék vajat fölolvasztjuk, és a lazacfilék mindkét oldalát néhány perc alatt megsütjük rajta.
3. A sajtos besamelmártáshoz a vajat fölolvasztjuk, a lisztet „megizzasztjuk” rajta. A tejet apránként hozzáöntjük, szüntelenül kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve a sajtot beleszórjuk, megsózzuk, reszelt szerecsendióval és pár csepp citromlével ízesítjük.
4. Egy közepes méretű, hosszúkás tűzálló tálat vajjal kikenünk, és a rizst az alján egyenletesen elterítjük. Erre kerül az elősütött halfilé, majd a paraj. A mártást a tetejére öntjük, végül előmelegített, forró sütőben 25-30 percig sütjük.
Parajos rakott lazac recepthez fűződő történet, jótanács
Lazac helyett másféle, lehetőleg szálkamentes hallal, például fogassal, tengeri hallal, harcsával is készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.