Nádudvari harcsafilé

Nádudvari harcsafilé recept
Hozzávalók
•  90 dkg nyúzott afrikai harcsatörzs (60 dkg filé is lehet)
•  1 kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  12 dkg vaj (a fele reszelt sajt is lehet)
•  1 mokkáskanál citromlé
•  1 mokkáskanál friss fölaprított tárkonylevél vagy feleannyi szárított fél mokkáskanál mustár
•  8 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)
a mártáshoz:
•  fél fej vöröshagyma
•  3 evőkanál olaj
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
•  40 dkg csiperkegomba
•  1 gerezd fokhagyma
•  1 mokkáskanál őrölt kömény
•  2 dl tejföl
•  1 evőkanál finomliszt
•  1 mokkáskanál Erős Pista
a körethez:
•  3 zsemle tej
•  30 dkg tehéntúró
•  3 tojás
•  5-6 evőkanál finomliszt
•  2 kiskanál só
•  fél csokor kapor

Elkészítés módja

1. A halat kifilézzük, négy egyforma szeletre vágjuk, enyhén kiverjük hogy tölteni lehessen, megsózzuk, megborsozzuk, félrerakjuk. A harcsa gerincét földarabolva kis fazékba rakjuk, kb. 7 deci vizet öntünk rá. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 25 percig főzzük, ez lesz a mártás alapja.

2. A puha (szoba meleg) vajat citromlével ízesítjük, csipetnyit megsózzuk, az apróra vágott tárkonylevéllel, a mustárral meg leheletnyi borssal fűszerezzük. Annyi időre – kb. 15 percre – a mélyhűtőbe tesszük, hogy kézzel formálható legyen.

3. Ezalatt a körethez a zsemlét hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, 1 kiskanálnyi sót szórunk bele, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezután a maradék sóval ízesített vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Ha feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük, végül leszűrjük. Célszerű folyó hideg víz alatt leöblíteni egy kissé, nehogy ragacsos legyen, majd 1-2 evőkanál olajjal összekeverni.

4. A fűszeres vajat 4 részre osztjuk, egyenként kis „kolbászokká” hengergetjük, majd mindegyik halszeletre rakunk belőle egyet és felgöngyöljük. Minden haltekercset 2 szelet szalonnával körbetekerünk, hogy a tölteléke ne folyjon kis sütés közben. Tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 percig sütjük.

5. A mártáshoz a hagymát fölaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, a pirospaprikával meghintjük, és 5 decinyit rászűrünk a halalapléből. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Megsózzuk (kb.1 kiskanálnyi kell bele), a zúzott fokhagymával meg az őrölt köménnyel fűszerezzük, 6-8 perc alatt puhára főzzük. A tejfölben a lisztet simára keverjük, egy keveset a forró léből belemerünk, eldolgozzuk, majd a gombát ezzel sűrítjük, és paprikakrémmel megadjuk az erejét.

6. Tálaláskor a túrós galuskát a tányérok közepére halmozzuk, a sült halat ráfektetjük, a paprikás gombamártással az egészet körülöntjük.

Nádudvari harcsafilé recepthez fűződő történet, jótanács

Másféle, lehetőleg szálkamentes halfiléből ugyanígy készíthetjük.

A leírásban szereplő Nádudvari harcsafilé recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.