Paradicsomos káposzta
![Paradicsomos káposzta recept](/receptkepek/800/600/paradicsomos-kaposzta-4908.jpg)
Elkészítés módja
1. A káposzta külső leveleit leszedjük, a káposztafejet félbe, majd negyedekbe vágjuk és a torzsáról legyaluljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. A torzsát nem használjuk fel.
2. A a vízbe beletesszük az egészben hagyott, behasított hagymát és felforraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a káposztát. Megsózzuk, felforraljuk, majd kislángon puhára főzzük.
3. Az olajból a lisztből és a pirospaprikából világos rózsaszínű rántást készítünk. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd belekavarjuk a paradicsomot és felöntjük egy-két merőkanálnyi káposztalével és elkeverjük. A káposztából kivesszük a hagymát, majd a rántásos lét visszaöntjük a káposztára és óvatosan kevergetve átforraljuk. Megcukrozzuk, ha kell utána sózzuk.
Paradicsomos káposzta recepthez fűződő történet, jótanács
Főzelékként főételnek tálaljuk, de köretként is megállja a helyét. Hivatalosan „karmonádli” vagyis zsírban sült, csontos rövidkaraj-szelet jár hozzá, de fasírttal, pörkölttel, főtt virslivel is tálalható. Víz helyett természetesen használhatunk csontlevet, így sokkal finomabb. Paradicsomlé helyett használhatunk 10 dkg paradicsompürét. Ebben az esetben szükség szerint pótoljuk a folyadékot.
Nagyon szeretem, főleg fasírttal.