Paksi halászlé

Paksi halászlé recept
Hozzávalók
•  egy kis ponty (kb. 1.2 kg)
•  3 közepes vöröshagyma
•  3 dkg házi pirospaprika
•  1 cseresznyepaprika-krém vagy 2-3 cseresznyepaprika
•  1-2 cseresznyepaprika
• 
•  25 dkg gyufatészta

Elkészítés módja

1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. Fejét levágjuk, megtisztítjuk, méregfogát (vagy egyesek keserű fognak is nevezik) kiszedjük.

2. A halat felszeleteljük. (Ha szeretnénk a pontyot filézhetjük: bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára rakjuk. Ehhez a változathoz általában lehúzzuk a hal bőrét. A filék keskeny végénél a halhús és a bőre közé vágunk, a bőr végét a bal kezünkkel megfogjuk, és a kést kissé lefelé szorítva a vastagabb része felé végigvágjuk. Akkor jó, ha a bőre teljes egészében lejön. A filéket 2-3 milliméterenként mélyen beirdaljuk, majd közepes szeletekre, vagy a pörkölthöz hasonlóan kb. 2,5 centis kockákra vágjuk.)

3. A pirospaprikával, a cseresznyepaprika-krémmel – ha cseresznyepaprikával főzzük, akkor az a levesbe kerül – meg 1 kiskanál sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk.

4. A felkockázott hagymát a bogrács vagy lábas aljára rakjuk. Erre rakjuk a halat (halszeleteket és a fejet, farkat is). Felöntjük vízzel és kb 3 percig rotyogtatjuk.

5. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd ezzel további 20 percig főzzük.

6. Ha kell, utánasózzuk, végül darált cseresznyepaprikával tüzesebbé tehetjük. Ha van haltej vagy ikra azt is beletesszük és még 5 percig főzzük.

7. Előre főzött gyufatésztával tálaljuk.

Paksi halászlé recepthez fűződő történet, jótanács

A paksi – hasonlóan a legtöbb dunai halászléhez –, alaplé főzése nélkül, általában csak pontyból és gyufatésztával készül.

Másféle – kizárólag édesvízi – hal is kerülhet bele, ehhez a mennyiséghez nagyjából 0,5 kilónyi. A kevésbé értékesek, mint például a kárász és a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket az alaplében kell megfőzni. Az értékesebbek, mint például a kecsege vagy a harcsa csontjai szintén az alaplevet ízesítik, de húsukat ugyanúgy bepácoljuk, mint a pontyét, és azzal együtt is főzzük bele a sűrű alaplébe.

A paksi halászlé igazi ünnepe az immár 18 éve júliusban megrendezett nemzetközi gastro blues fesztivál.

A halászlé készítése időigényes és sok vesződséggel jár, ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert lefagyasztható.

Aki a hal tisztításától, bontásától idegenkedik, vásároljon külön tisztított halfilét, csontot és fejet, esetleg belsőséget. Igaz, így a leves valamivel drágább, de a főzés lényegesen egyszerűbb.

Ha gyerekek is esznek a levesből, a filék kockákra vágásakor tegyük félre azokat a darabokat, amelyekben biztosan nincsen szálka, s a halalaplében külön főzzük meg.

Ha az alaplé egy napot áll a hűtőben, zsírját könnyen leszedhetjük.

A leírásban szereplő Paksi halászlé recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (halászlé) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.