Paksi halászlé

Elkészítés módja
1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. Fejét levágjuk, megtisztítjuk, méregfogát (vagy egyesek keserű fognak is nevezik) kiszedjük.
2. A halat felszeleteljük. (Ha szeretnénk a pontyot filézhetjük: bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára rakjuk. Ehhez a változathoz általában lehúzzuk a hal bőrét. A filék keskeny végénél a halhús és a bőre közé vágunk, a bőr végét a bal kezünkkel megfogjuk, és a kést kissé lefelé szorítva a vastagabb része felé végigvágjuk. Akkor jó, ha a bőre teljes egészében lejön. A filéket 2-3 milliméterenként mélyen beirdaljuk, majd közepes szeletekre, vagy a pörkölthöz hasonlóan kb. 2,5 centis kockákra vágjuk.)
3. A pirospaprikával, a cseresznyepaprika-krémmel – ha cseresznyepaprikával főzzük, akkor az a levesbe kerül – meg 1 kiskanál sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk.
4. A felkockázott hagymát a bogrács vagy lábas aljára rakjuk. Erre rakjuk a halat (halszeleteket és a fejet, farkat is). Felöntjük vízzel és kb 3 percig rotyogtatjuk.
5. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd ezzel további 20 percig főzzük.
6. Ha kell, utánasózzuk, végül darált cseresznyepaprikával tüzesebbé tehetjük. Ha van haltej vagy ikra azt is beletesszük és még 5 percig főzzük.
7. Előre főzött gyufatésztával tálaljuk.
Paksi halászlé recepthez fűződő történet, jótanács
A paksi – hasonlóan a legtöbb dunai halászléhez –, alaplé főzése nélkül, általában csak pontyból és gyufatésztával készül.
Másféle – kizárólag édesvízi – hal is kerülhet bele, ehhez a mennyiséghez nagyjából 0,5 kilónyi. A kevésbé értékesek, mint például a kárász és a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket az alaplében kell megfőzni. Az értékesebbek, mint például a kecsege vagy a harcsa csontjai szintén az alaplevet ízesítik, de húsukat ugyanúgy bepácoljuk, mint a pontyét, és azzal együtt is főzzük bele a sűrű alaplébe.
A paksi halászlé igazi ünnepe az immár 18 éve júliusban megrendezett nemzetközi gastro blues fesztivál.
A halászlé készítése időigényes és sok vesződséggel jár, ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert lefagyasztható.
Aki a hal tisztításától, bontásától idegenkedik, vásároljon külön tisztított halfilét, csontot és fejet, esetleg belsőséget. Igaz, így a leves valamivel drágább, de a főzés lényegesen egyszerűbb.
Ha gyerekek is esznek a levesből, a filék kockákra vágásakor tegyük félre azokat a darabokat, amelyekben biztosan nincsen szálka, s a halalaplében külön főzzük meg.
Ha az alaplé egy napot áll a hűtőben, zsírját könnyen leszedhetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.