Orjaleves

Elkészítés módja
1. A csontot jól megmossuk, egy fazékba rakjuk,2 liter hideg vizet ráöntünk. Fölforraljuk, keletkező szürkés habját szűrőlapáttal vagy kis teaszűrővel leszedjük.
2. A kétféle répát megtisztítjuk, keresztben is, hosszában is félbevágjuk. A hagymát héjastól jól megmossuk, a fokhagymát meghámozzuk. Mindezeket a fazékba rakjuk a megtisztított zellerrel, karalábéval és kelkáposztával együtt. Idényben 1-1 paradicsomot meg zöldpaprikát is hozzáadhatunk.
3. Kb. 1 csapott evőkanál sót szórunk bele, az egész borssal fűszerezzük tehetünk bele 1 mokkáskanál csípős paprikakrémet is , majd kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 1,5-2 órán át főzzük. Leszűrve, a benne főtt zöldségekkel és a külön kifőzött, leszűrt tésztával tálaljuk.
4. A forró húsos karajcsontot külön, ecetes torma, mustár és puha kenyér kíséretében adjuk asztalra.
Orjaleves recepthez fűződő történet, jótanács
Amikor a levest megsózzuk, 1 mokkáskanálnyi pirospaprikát is beleszórhatunk, hogy szebb színe legyen, de kerülhet bele 1 csapott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré) is. A leves tészta nélkül lefagyasztható.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.