Óriás töltött káposzta
Elkészítés módja
1. A füstölt oldalast néhány órára hideg vízbe áztatjuk.
2. A töltelékhez egy kis lábasban 2,75 deci vizet felforralunk, csipetnyit megsózzuk, a megmosott rizst beleöntjük, és lefödve, kis lángon megpároljuk, de az sem baj, ha nem puhul meg teljesen. A húst ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és egy serpenyőben az olajban, közepes lángon kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Egy kicsit hűlni hagyjuk, azután a húshoz adjuk a kihűlt rizzsel együtt. Megsózzuk – nagyjából 1 kiskanálnyi kell hozzá –, megborsozzuk vagy Piros Arannyal tüzesítjük, a pirospaprikával megszórjuk, esetleg kerülhet bele egy kevés majoránna is. A tojást hozzáadva jól összegyúrjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, szalonnaszeletekkel körbetekerjük.
3. A káposztalevelek közepén van egy vastag ér, ezt elvékonyítjuk. Ezután a leveleket egymás mellé rakjuk úgy, hogy éppen csak egy kicsit takarják egymást (ha kicsik a levelek, akkor a másik négy levelet mögé rakjuk úgy, hogy kb. egyharmadnyira takarja az alsó leveleket). A húsos töltelék felét az alsó leveleken elsimítjuk, majd a szalonnába tekert kolbászt hosszában a közepére fektetjük. A többi húsos masszával befedjük. A leveleket mindkét oldalról egy kicsit a töltelékre hajtjuk, hogy ne nyíljanak majd szét, azután föltekerjük. Spárgával körbekötözzük. Ha kimaradna a töltelékből, azt gombócozzuk, így adjuk majd a káposztához.
4. Ha az aprókáposzta túl savanyú lenne, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. Néhány vékony szalonnaszeletet egy lábas aljára rakunk; ez megvédi a káposztát is meg a készítőjét is a leégéstől. Ráterítjük az aprókáposzta harmadát. Zúzott fokhagymával, pirospaprikával, majoránnával és csípős paprikakrémmel fűszerezzük. Eligazgatjuk rajta az áztatásból kivett, leöblített és feldarabolt füstölt oldalast. Beterítjük egyharmadnyi káposztával, ugyanúgy megfűszerezzük, mint az előbb, majd rárakjuk az óriás tölteléket. A maradék káposztával befedjük, megfűszerezzük, közben közé csempésszük a maradék húsos szalonnát. Kb. 1 liternyi vizet öntünk alá, lefedjük, és kis lángon kb. 2 órán át főzzük.
5. Tálaláskor az óriási tölteléket vágódeszkára emeljük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a tányérokra halmozott aprókáposztára fektetjük. A tejföllel és puha kenyérrel, megfelelően behűtött fehérbor
kíséretében tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.