Juhtúrós sztrapacska

Elkészítés módja
1. A burgonyát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojást hozzáadjuk, a fele sót beleszórjuk, majd annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk.
2. Megvizezett vágódeszkáról ugyancsak vízbe mártott késsel (lehet a kés fokával) bő, enyhén sózott, gyöngyöző forrású lévő vízbe apró galuskákat szaggatunk belőle. A hagyományosnál nagyobb lyukú galuskaszaggatóval is szaggathatjuk, de hagyományossal nem célszerű, mert túl apró, morzsalékos lesz. Kb. 10 percig főzzük, azután leszűrjük.
3. A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük, a lecsöpögtetett burgonyagaluskát beleforgatjuk. Tepsibe rakjuk, a juhtúrót rámorzsoljuk és forró sütőben 5-6 percig sütjük, ezalatt a juhtúró ráolvad. Azt tartották, a sztrapacska reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. Megmelegítve, ropogósra sütve még a frissen készültnél is jobb.
Juhtúrós sztrapacska recepthez fűződő történet, jótanács
Szokás a tésztáját tojás nélkül is készíteni. Tálaláskor tejföllel is meglocsolhatjuk, amit zúzott fokhagymával ízesíthetünk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.