Ököruszályleves

Ököruszályleves recept
Hozzávalók
•  egy ököruszály azaz marhafarok (kb.90 dkg)
•  25 dkg sárgarépa
•  15-15 dkg zellergumó és petrezselyemgyökér
•  1 vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 paradicsom
•  3 tojásfehérje
•  5 dkg sűrített paradicsom
•  30 dkg darált sovány marhahús
•  20 szem fekete bors
•  1 babérlevél
•  1- 2 ágacska kakukkfű
•  kb.1 csapott evőkanál só
•  3-4 evőkanál konyak

Elkészítés módja

1. Az ököruszályt egy bárddal több darabra vágjuk; erre vásárláskor a hentest is megkérhetjük. Egy tepsire rakjuk, és közepesen forró sütőben sütjük kb. 15 percig, pontosabban addig, míg megjelennek az első pörzsanyagok. Ezalatt az összes zöldséget megtisztítjuk, fölszeleteljük, a húshoz adjuk, együtt pirítjuk további jó 10 percig. Akkor jó, ha egyenletesen világosbarnára sül minden.

2. Közben elkészítjük a levesalapot, ami olyan, mint amikor erőlevest főzünk. Ehhez a tojásfehérjét egy nagyobb fazékban kissé fölverjük, azután először a sűrített paradicsomot, majd a darált húst adjuk hozzá. Fölöntjük 3 liter hideg vízzel, és többször megkeverve melegíteni kezdjük. Amikor nagyjából 50 ˚C-os lehet, a megpirított zöldséges farkat is belerakjuk. Többször megkeverve kis lángon fölforraljuk. Forrás után keverni már nem kell. Ekkor a leves még kilátástalanul zavaros, de főzés során a tojásfehérje a tetején összeáll, s magához veszi a levesben „úszkáló” legapróbb darabkákat is, így tökéletesen áttetsző lesz a végére.

3. Amint forr, a borssal, a babérlevéllel és a kakukkfűvel fűszerezzük, megsózzuk (ebből ne tegyük bele még mindet, mert a kész levesből elvenni már nem lehet). Kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon, szinte gyöngyöző forralással 2 órán át főzzük.

4. A tűzről levéve 10 percig pihentetjük, majd óvatosan, hogy ne törjük, gézvásznon átszűrjük. Újra tűzre tesszük, megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, a konyakkal ízesítjük. Kis lángon 10 percig forraljuk. Az így megfőzött tartalmas „erőleves” mennyisége 1,75 liter lesz.

5. Tálalás előtt az ökörfarkat langyos vízzel leöblítjük, és a húst lecsipegetjük róla, és leveses csészékbe rakjuk. Erre merjük rá a forró aromás levest.

Ököruszályleves recepthez fűződő történet, jótanács

Szokás úgy is tálalni, hogy néhány leforrázott parajlevelet és/vagy buggyantott fürjtojást teszünk bele.

A leírásban szereplő Ököruszályleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.