Őfelsége I. Ferenc József császár és király kedvenc levese

Elkészítés módja
1. A zöldségeket megtisztítjuk, és fölszeleteljük. Egy 2 literes lábasban a vajat fölolvasztjuk, a zöldséget rárakjuk, és közepes lángon, kevergetve 5 percig sütjük-pároljuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg, mert a levesnek szép világosnak kell lennie.
2. A liszttel meghintjük, fél percig pirítjuk, a levessel, a tejszínnel és a tejjel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, nagy lángon fölforraljuk. Ekkor kis rést hagyva lefödjük, kis lángra állítjuk, és kb. 40 percig főzzük, ezalatt minden alkotója megpuhul.
3. Merülőmixerrel pürésítjük, azután finom szűrőn átszűrjük. Megforrósítjuk, ha kell utánafűszerezzük, ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés tejszínnel vagy levessel hígítjuk.
4. Előmelegített levesescsészékbe merjük, és nagyon vékony metéltre vágott főtt füstölt nyelvet és szarvasgombát szórunk a tetejére.
Őfelsége I. Ferenc József császár és király kedvenc levese recepthez fűződő történet, jótanács
A borsos áron és nehezen beszerezhető szarvasgomba helyett trombitagombát is használhatunk, szép sötét színe remekül mutat a világos levesen.
A recept egy régi szakácskönyvből származik, amelyet Baden bei Wien-ben egy szakács fedezett fel a XX. század közepén. A könyv az ő nagyapjának, Ferenc József hajdani udvari séfjének tulajdona volt. A nagypapa az egyik leves mellé ceruzával a következő megjegyzést írta: „ez Őfelsége kedvenc levese”.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.