Őfelsége I. Ferenc József császár és király kedvenc levese

Őfelsége I. Ferenc József császár  és király kedvenc levese recept
Hozzávalók
•  20 dkg burgonya
•  20 dkg articsóka (konzerv is lehet)
•  1 kisebb cikk (5 dkg) zellergumó
•  ujjnyi darab (5 dkg) póréhagyma
•  5 dkg vaj
•  1 evőkanál finomliszt
•  2 csésze (5 dl) finom tyúkhúsleves
•  fél csésze (1.25 dl) főzőtejszín
•  1 csésze (2.5 dl) tej só
•  frissen őrölt fehér bors
•  4 dkg füstölt főtt marhanyelv
•  2 dkg szarvasgomba

Elkészítés módja

1. A zöldségeket megtisztítjuk, és fölszeleteljük. Egy 2 literes lábasban a vajat fölolvasztjuk, a zöldséget rárakjuk, és közepes lángon, kevergetve 5 percig sütjük-pároljuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg, mert a levesnek szép világosnak kell lennie.

2. A liszttel meghintjük, fél percig pirítjuk, a levessel, a tejszínnel és a tejjel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, nagy lángon fölforraljuk. Ekkor kis rést hagyva lefödjük, kis lángra állítjuk, és kb. 40 percig főzzük, ezalatt minden alkotója megpuhul.

3. Merülőmixerrel pürésítjük, azután finom szűrőn átszűrjük. Megforrósítjuk, ha kell utánafűszerezzük, ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés tejszínnel vagy levessel hígítjuk.

4. Előmelegített levesescsészékbe merjük, és nagyon vékony metéltre vágott főtt füstölt nyelvet és szarvasgombát szórunk a tetejére.

Őfelsége I. Ferenc József császár és király kedvenc levese recepthez fűződő történet, jótanács

A borsos áron és nehezen beszerezhető szarvasgomba helyett trombitagombát is használhatunk, szép sötét színe remekül mutat a világos levesen.

A recept egy régi szakácskönyvből származik, amelyet Baden bei Wien-ben egy szakács fedezett fel a XX. század közepén. A könyv az ő nagyapjának, Ferenc József hajdani udvari séfjének tulajdona volt. A nagypapa az egyik leves mellé ceruzával a következő megjegyzést írta: „ez Őfelsége kedvenc levese”.

A leírásban szereplő Őfelsége I. Ferenc József császár és király kedvenc levese recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.