Nyírségi gombócleves

Nyírségi gombócleves recept
Hozzávalók
•  40 dkg borjúcomb vagy -lapocka (esetleg sovány sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé)
•  8 dkg vaj
•  1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  1-1 darabka zeller és karalábé
•  kb. fél kiskanál só
•  1 csapott kiskanál ételízesítő por
•  10 dkg fagyasztott zöldborsó (friss is jó)
•  15 dkg fagyasztott karfiol (friss is jó)
•  10 dkg csiperkegomba
•  1 csapott evőkanál finomliszt
•  2 dl főzőtejszín
•  2 tojássárgája (ez el is maradhat)
•  fél citrom leve
a burgonyagombóchoz:
•  15 dkg burgonya
•  kb.8 dkg finomliszt
•  1 tojás
• 
•  őrölt fehér bors
•  késhegynyi reszelt szerecsendió
a tetejére:
•  fél csokor petrezselyem

Elkészítés módja

1. A borjúhúst egycentis kockákra vágjuk, és egy lábasban, a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert meg a karalábét megtisztítjuk, a húshoz hasonló nagyságú kockákra aprítjuk, majd a borjúhoz adjuk, és néhány percig pirítjuk.

2. Ezután 1,2 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 50 perc alatt puhára főzzük.

3. Közben a gombóchoz a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

4. Meglisztezett kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt meg a fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, és addig – kb. 15 percig – főzzük, míg minden meg nem puhul.

5. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk (serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, majd a lisztet beleszórjuk, és 1 percig kevergetve megforrósítjuk). Megvárjuk amíg kihűl, majd egy kevés forró levessel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. 2-3 percig forraljuk.

6. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, utánasózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

A leírásban szereplő Nyírségi gombócleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.