Napkenyér (zsemlekoszorú)
Elkészítés módja
1. A vizet meglangyosítjuk, de semmiképpen se legyen túl meleg, mert akkor „bedöglik” az élesztő. 15 percre félretesszük, hogy az élesztő fölfuthasson. A napraforgómagot egy serpenyőben szárazon, azaz zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
2. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A mézet, az olajat, a pirított napraforgót, és a fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk, azután 6-7 perc alatt bedagasztjuk. Eleinte ragacsos, lágy a tészta, de dagasztás végére összeáll, az edény falától elválik. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
3. Egy hagyományos, lehetőleg kapcsos tortaformát vékonyan kikenünk olajjal. A megkelt tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, azután 16 egyenlő nagyságú részre osztjuk. Egyenként olajjal körbe- és lekenve a tortaformába rakosgatjuk, majd a tetejüket is megkenjük olajjal.
4. A kis tésztacipók tetejére a szemnek is tetszetősen napraforgómagot, mákot, lenmagot, szezámmagot, vékony lapocskákra vágott mandulát vagy reszelt sajtot (ami éppen van) szórunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 28-30 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük, de legyünk óvatosak vele, nehogy lepotyogjanak a tészta tetején lévő mindenfélék. 5. Kb. 15 perc elteltével a tortaformából átemeljük egy rácsra, és így hagyjuk kihűlni, nehogy a tészta a keletkező gőztől elázzon.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.