Napkenyér (zsemlekoszorú)

Napkenyér  (zsemlekoszorú) recept
Hozzávalók
•  kb.3.5 dl víz
•  4 dkg élesztő
•  5-6 dkg napraforgómag
•  25-25 dkg finomliszt és rétesliszt (az egyiket kenyérliszttel vagy teljes őrlésű liszttel is helyettesíthetjük)
•  1-1 kiskanál só és méz
•  4 evőkanál olaj
a formáláshoz:
•  finomliszt
a lekenéshez:
•  3 evőkanál olaj
a tetejére:
•  napraforgómag mák lenmag szezámmag vékony lapocskákra vágott mandula reszelt sajt (ami éppen van)

Elkészítés módja

1. A vizet meglangyosítjuk, de semmiképpen se legyen túl meleg, mert akkor „bedöglik” az élesztő. 15 percre félretesszük, hogy az élesztő fölfuthasson. A napraforgómagot egy serpenyőben szárazon, azaz zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk.

2. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A mézet, az olajat, a pirított napraforgót, és a fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk, azután 6-7 perc alatt bedagasztjuk. Eleinte ragacsos, lágy a tészta, de dagasztás végére összeáll, az edény falától elválik. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.

3. Egy hagyományos, lehetőleg kapcsos tortaformát vékonyan kikenünk olajjal. A megkelt tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, azután 16 egyenlő nagyságú részre osztjuk. Egyenként olajjal körbe- és lekenve a tortaformába rakosgatjuk, majd a tetejüket is megkenjük olajjal.

4. A kis tésztacipók tetejére a szemnek is tetszetősen napraforgómagot, mákot, lenmagot, szezámmagot, vékony lapocskákra vágott mandulát vagy reszelt sajtot (ami éppen van) szórunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 28-30 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük, de legyünk óvatosak vele, nehogy lepotyogjanak a tészta tetején lévő mindenfélék. 5. Kb. 15 perc elteltével a tortaformából átemeljük egy rácsra, és így hagyjuk kihűlni, nehogy a tészta a keletkező gőztől elázzon.

A leírásban szereplő Napkenyér (zsemlekoszorú) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kenyér, zsemle) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.