Mocsáriszeder-lekváros, mascarponekrémes torta

Elkészítés módja
1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, kenjünk ki vajjal 2 db 20 cm átmérőjű tortaformát.
2. Dolgozzuk össze a vaníliás cukrot, a cukrot a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a vajat és egy villával keverjük habosra. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá és adjuk hozzá a vajas keverékhez. Végül fokozatosan adagolva szitáljuk hozzá a lisztet is.
3. Osszuk 2 egyenlő részre a tortát, majd süssük kb. 30-35 percig. Időnként ellenőrizzük egy villával, hogy megsült-e (aranybarnának kell lennie). Amikor kész, hagyjuk a sütőrácson kihűlni.
4. Amíg hűl a torta készítsük el a krémtölteléket: a krémsajthoz keverjük hozzá a cukrot és a vaníliaesszenciát, csavarjuk bele a citromlevet és ízesítsük a tearummal, vagy egyéb likőrrel. Cukor helyett én a mocsári szederlekvárt használtam.
5. Ezután a tortarétegeket ragasszuk össze/kenjük meg a sajtkrémmel.
6. Verjünk fel tejszínt és ízesítsük 5 dkg mocsári szederlekvárral, valamint a marakuja levével, csorgassuk rá a tortára.
Isteni finom.Mocsáriszeder-lekváros, mascarponekrémes torta recepthez fűződő történet, jótanács
Az IKEÁ-ban bukkantam rá erre a különleges mocsáriszeder-lekvárra (svédül Hjortronra). A gyönyörű borostyánhoz hasonló színe kíváncsivá tett. Kipróbáltam, és egyszerűen isteni volt, az íze a málna és a szederéhez volt hasonló. Magas C-vitamin tartalma miatt nagy népszerűségnek örvend a skandináv országokban,valamint Grönlandon, az Északi sarkon és Új Funlandon, ahol többek között kiváló ellenszere a skorbutnak, de a norvégok, finnek cukor helyett is ezzel a lekvárral édesítenek mindent, azonkívül a népszerű üdítő, az Akvavit alapanyaga is a mocsáriszeder-lekvár.
Én sem kb 2 héttel ezelőttig..az IKEA étel részlegén egyébként sok érdekességet találtam már. Pl szeretem a mustárjukat, mert mézzel és kaporral van ízesítve..füstölt halakhoz kiváló...egy kis hagymával meg petrezselyem zölddel megszórva...nyami, ahogy az angol mondja...
Köszi az infót,valóban finom lehet,még eddig erről nem hallottam.