Diós gesztenyetorta I.
Elkészítés módja
1. A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A vizet belekeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük.
2. Egy kikent, meglisztezett, 24 centi átmérőjű tortakarikába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25 percig sütjük. Ezután 15 fokkal csökkentve a sütés erősségét, még 25 percig sütjük.
3. A töltelékhez a vajat vagy margarint először magában, majd a fölengedett, belemorzsolt gesztenyemasszával keverjük habosra. A porcukorral és a rummal ízesítjük.
4. A tortakorongot lapjában három részre vágjuk, és a gesztenyekrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Jól behűtjük, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Diós gesztenyetorta I. recepthez fűződő történet, jótanács
A tészta sütése és felvágása gyakorlatot igényel. A sütésben kevésbé járatosaknak ezért segítség lehet, ha a tésztát 3 részre osztják, sütőpapírral bélelt tepsin egyenként kb.24 centi átmérőjű kerek lapokká kikenik (nyugodtan lehet egymás után, amikor az egyik megsült, nem kell egyszerre), majd a közepesen forró sütőben 14 percig sütik. Ezzel a módszerrel a tészta biztosan nem marad nyers, és nem is szárad ki, azonkívül nem kell lapjában sem szeletelni.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.